Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Tokyo

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Japonia

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru a li se permite intrarea pe teritoriul Japoniei, cetatenii romani posesori ai pasapoartelor simple trebuie sa solicite si sa obtina viza de intrare. Durata de sedere permisa de viza variaza intre 15 zile si 3 ani, in functie de scopul pentru care este acordata viza (tranzit, turism, afaceri, angajare, studii etc.).

In conformitate cu legea japoneza, posesia unei vize nu garanteaza si obtinerea permisiunii de intrare si sedere in Japonia. Permisiunea de intrare, categoria si perioada de sedere sunt hotarate de autoritatile japoneze in momentul prezentarii la punctul de trecere a frontierei. Permisul de sedere pe teritoriul nipon este acordat de Biroul de Imigrari care are competenta in zona in care locuieste solicitantul. Schimbarea statutului de rezidenta este permisa numai cu acordul Biroului Regional de Imigrari.

Autoritatile japoneze nu elibereaza vize la frontiera. Acestea se pot obtine numai de la ambasadele si consulatele Japoniei din strainatate. In Romania, vizele se pot obtine de la Ambasada Japoniei la Bucuresti.

Urmatoarele situatii constituie infractiuni la regimul intrarii si sederii in Japonia: imposibilitatea de a face dovada detinerii unei vize valabile pentru Japonia; depasirea perioadei de sedere stabilita de autoritatile nipone; imposibilitatea de a face dovada posesiei unui permis pentru straini valabil sau a unui pasaport valabil pe care sa fie aplicata mentiunea privind permisiunea de sedere in Japonia; desfasurarea unor activitati ce contravin statutului de rezidenta acordat de autoritatile nipone.Conform legislatiei nipone, nu este permisa desfasurarea unor activitati remunerate de catre vizitatori temporari, persoane aflate in tranzit, studenti, persoane care desfasoara activitati culturale neremunerate si de tip training, precum si persoanele care beneficiaza de statutul de “dependent.”

Conform modificarii legii privind controlul imigratiei si recunoasterea refugiatilor, strainii care se prezinta la intrarea pe teritoriul japonez sunt obligati sa furnizeze amprente digitale si o fotografie a fetei, in cadrul procedurilor de control la trecerea frontierei. Aceste masuri sunt prevazute sa intre in vigoare pana la data de 23 noiembrie 2007.

Categoriile de cetateni care sunt exceptate de la aceasta reglementare sunt urmatoarele:

  1. Rezidentii permanenti speciali;
  2. Persoanele care nu au implinit 16 ani;
  3. Persoanele care desfasoara activitati care se incadreaza la statutul de rezidenta „diplomat” sau „oficial”;
  4. Persoanele care au fost invitate de catre conducatorii unor institutii administrative nationale din Japonia;
  5. Persoanele desemnate de catre Ministerul Justitiei al Japoniei ca fiind asimilate categoriilor 3 sau 4 de mai sus.

Daca o persoana nu poate asigura prelevarea amprentelor degetelor aratatoare, in cazul lipsei acestor degete, atunci se va cere furnizarea amprentei unui alt deget.

Prelevarea amprentelor de la cele doua degete aratatoare se va face prin plasarea degetelor pe ecranul unui cititor de amprente. Informatiile privind amprentele digitale vor fi citite si stocate pe cale electromagnetica. Cu ajutorul camerei foto plasata deasupra aparatului cititor de amprente se face o fotografie a fetei solicitantului.

Ofiterul de control a imigratiei va realiza in aceasta perioada de prelevare a amprentelor si fotografierea fetei un scurt interviu al solicitantului de intrare in Japonia.

Daca la intrarea pe teritoriul Japoniei persoanele care nu sunt exceptate de la aceasta noua regula refuza prelevarea amprentelor si fotografierea fetei, persoana in cauza nu va primi permisiunea de intrare in Japonia si i se va solicita parasirea teritoriului japonez.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala japoneza recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile japoneze:

Atentionam asupra necesitatii ca cetatenii romani care se deplaseaza in Japonia sa respecte cu strictete regimul de viza/perioada legala de sedere in aceasta tara, deoarece orice incalcare a acestui regim are consecinte negative si asupra altor cetateni romani. MAE intreprinde demersuri pentru ridicarea obligativitatii vizelor pe termen scurt pentru pasapoartele simple romanesti. Orice abatere de la respectarea termenului legal de sedere in Japonia conduce la mentinerea obligativitatii vizei.


Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste in Japonia este scazut, insa cetatenii romani trebuie sa aiba in vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde in lume.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla in Japonia sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile locale si sa urmeze recomandarile acestora.


Siguranta si criminalitate

Japonia este, in general, o tara sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Totusi, se recomanda turistilor sa manifeste o atentie sporita la biciclistii si motociclistii care uneori practica furtul gentilor trecatorilor. In cazul in care cetateanul roman este victima unei infractiuni, se recomanda anuntarea de urgenta a celui mai apropiat post de politie, situat de regula in intersectii importante sau in apropierea statiilor de tren.

In cazul pierderii sau furtului pasaportului sau a altor documente emise de autoritatile romane, trebuie contactat cel mai apropiat post de politie in vederea intocmirii unei declaratii privind data, locul si circumstantele producerii evenimentului. Pe baza acestei declaratii, victima poate solicita, prin intermediul Ambasadei Romaniei de la Tokyo, eliberarea unui titlu de calatorie, ce ii va permite reintorcerea in tara.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor nipone, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • pompieri si serviciul de ambulanta: 119 (limba engleza)
  • accidente si infractiuni (politie): 110 (limba engleza)
  • accidente si incidente maritime: 118

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Avand in vedere costul foarte mare al serviciilor medicale, se recomanda incheierea unei asigurari medicale si de calatorie pentru persoanele care calatoresc in Japonia. Intrucat nu toate politele de asigurare emise in Romania sunt acceptate de unitatile medicale nipone, este de preferat incheierea de contracte de asigurare cu acele companii care au o experienta pe piata nipona pe care o pot dovedi si parteneriate incheiate cu firme internationale. Se recomanda evitarea companiilor care dau numai instructiuni vagi in legatura cu procedura de urmat in cazul imbolnavirilor sau care nu pun la dispozitia clientilor o lista a unitatilor medicale la care se poate apela in caz de nevoie.


Conditii privind traficul auto

In Japonia se circula pe partea stanga a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Limitele de viteza admise sunt de 40 km/ora in oras si 80 km/ora pe autostrada.Parcarea autovehiculelor se face numai in locuri special amenajate. Utilizarea centurii de siguranta este obligatorie atat de catre conducatorul auto cat si de pasagerul situat pe scaunul din fata. Copiii avand varsta sub sase ani trebuie asezati pe scaune special destinate lor.


Permisul de conducere

In Japonia nu sunt recunoscute permisele de conducere romanesti (inclusiv cele internationale). Obtinerea permisului de conducere nipon se face numai daca solicitantul a trecut cu succes examenul de echivalare in Japonia a permisului de conducere romanesc. Conducerea sub influenta alcoolului este strict interzisa, indiferent de nivelul concentratiei de alcool. Incalcarile minore ale regulilor de trafic sunt penalizate cu amenzi ce trebuie platite in termen de 7 zile.


Informatii pentru cazurile de accident

Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicata trebuie sa acorde imediat primul ajutor victimei si sa anunte cel mai apropiat post de politie. In Japonia conducatorii auto trebuie sa aiba incheiata in mod obligatoriu o asigurare de raspundere civila.


Reglementari vamale

Nu pot fi introduse in Japonia produse alimentare, fructe si legume. In ceea ce priveste produsele cosmetice, conform legislatiei nipone, este permisa introducerea a maximum 24 de bucati din acelasi produs. Produsele alimentare procurate din spatiile comerciale duty-free pot fi supuse unei inspectii sanitare suplimentare la vama nipona.

Produse permise: 3 sticle x 760 ml, continand bauturi alcoolice; 100 bucati tigari de foi; 400 bucati de tigari; parfum - 2 flacoane x 50 ml.

Nu exista limita la sumele de bani ce pot fi introduse sau scoase din Japonia, dar sumele care depasesc echivalentul a 1 milion yeni (circa 10.000 USD) trebuie declarate autoritatilor vamale la trecerea frontierei.


Regimul medicamentelor

Cantitatea de medicamente procurate pe baza de reteta medicala, care pot fi introduse in Japonia, nu poate depasi necesarul pentru o luna, iar cea a medicamentelor obtinute fara prescriptie medicala nu poate depasi necesarul pentru doua luni. Limita maxima admisa pentru medicamentele de uz extern (ex.: picaturi pentru ochi, unguente, lotiuni pentru piele si par) este de 24 de bucati. Pentru persoanele ce urmeaza tratamente speciale este recomandata prezentarea la vama a prescriptiei medicale din Romania, precum si a unei scrisori din partea medicului personal, privind scopul utilizarii respectivului medicament/tratament. Este interzisa introducerea pe teritoriul nipon a medicamentelor ce fac parte din categoria stimulentelor (amfetamine, metanfetamine etc). Decizia privind legalitatea introducerii unui medicament in Japonia si posibilitatea confiscarii acestuia revine in totalitate autoritatilor vamale nipone.


Utilizarea cartilor de credit

Utilizarea cartilor de credit este foarte raspandita in Japonia, persoanele care fac plati de sume mai mari in numerar fiind privite de regula cu neincredere. Sunt acceptate principalele carti de credit internationale (American Express, Visa etc.) si cele emise de institutiile financiare locale. Acest lucru este afisat in mod vizibil la intrarea in magazinele unde se pot efectua plati in acest sistem.


Regimul animalelor de companie

La sosirea pe teritoriul nipon, animalele de companie vor fi supuse unei perioade de carantina de 180 de zile, pe cheltuiala proprietarului (autoritatile nipone suporta numai costul testelor veterinare, proprietarul este obligat sa achite cheltuielile de intretinere a animalului de companie, respectiv hrana, chiria spatiilor in care este cazat, curatenie, cota-parte din salariul personalului specializat etc.). Durata carantinei este de 12 ore in cazul in care exista dovada efectuarii unei carantine de 180 de zile in Romania, certificatul eliberat de autoritatile romane privind cronologia vaccinurilor antirabice efectuate, precum si numarul de microcip. Calatorii care doresc sa intre in Japonia cu animale de companie au obligatia de a instiinta cu cel putin 40 de zile inainte de sosirea in Japonia, Serviciul de Carantina ce apartine de aeroportul prin care se va face intrarea pe teritoriul nipon, indiferent daca animalul de companie va fi transportat ca bagaj de mana sau prin cargo.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Japonia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.