Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Almaty

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Kazahstan

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani, posesori de pasapoarte simple, au obligatia de a obtine vize de intrare pentru calatoriile in Kazahstan. Vizele se elibereaza pe baza de invitatie numai de ambasadele si consulatele Kazahstanului in strainatate. In Romania vizele se obtin de la Ambasada Republicii Kazahstan din Bucuresti. In situatii exceptionale, viza se poate acorda si pe aeroport.

Cetatenii romani care calatoresc in Kazahstan au obligatia ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data trecerii frontierei de stat, sa se inregistreze la serviciul Politiei de Migratie din cadrul MAI kazah.

Persoanelor care stau mai mult de 30 zile in Kazahstan, li se poate solicita de la OVIR si prezentarea unor certificate de test HIV, nu mai vechi de o luna (Center for the Prevention and Control of AIDS 7 Talgarskaya Street in Alma-Ata).

Calatoria cetatenilor straini in unele zone din apropierea frontierei cu China necesita obtinerea de permis de la autoritati. De asemenea, din anul 2001, Guvernul Republicii Kazahstan a declarat “inchise pentru accesul cetatenilor straini” urmatoarele localitati din proximitatea unor obiective militare: satele Gvardeyskii si Rossavel si statia CF Kulyhabashz din regiunea Jambyl, raioanele Bokezorda si Jangaly din regiunea Kazahstanul de Vest, orasul Priozersk si satul Gulshad din regiunea Karaganda si raioanele Baikonur, Karmakshy si Kazakly din regiunea Kzyl-Orda.

Companiilor romanesti si oamenilor de afaceri interesati sa dezvolte afaceri in Kazahstan li se recomanda atentie sporita la alegerea partenerilor si incheierea contractelor. Obtinerea permiselor de munca in Kazahstan pentru cetateni straini este adesea o problema, datorita legislatiei locale restrictive. Este indicata consultarea in prealabil a Ambasadei Romaniei la Alma-Ata pentru obtinerea unei evaluari privind mediul de afaceri din Kazahstan.


Amenintari teroriste

In regiunea Asiei Centrale se manifesta unele miscari si grupari extremiste: Gruparea Jihadul Islamic, Miscarea Islamica din Uzbekistan, Miscarea Islamica a Turkestanului de Est. Chiar daca in ultimii ani pe teritoriul Kazahstanului nu s-au inregistrat acte teroriste, organele de securitate iau permanent masuri de prevenire a unor asemenea acte.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla in Kazahstan sa consulte periodic informatiile prezentate de autoritatile locale si sa urmeze recomandarile acestora. Recomandam, de asemenea, consultarea periodica a website-ului Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Desi Kazahstan este o tara cu un nivel general scazut al criminalitatii, uneori se intalnesc cazuri de rafuieli intre grupari criminale locale (atacuri armate, furturi la casele de schimb valutar). Se recomanda evitarea deplasarilor noaptea in zone periferice, slab iluminate, in special in orasele de provincie, deoarece strainii devin uneori tinta unor acte de violenta si jaf. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, bazaruri). Politia kazaha practica frecvent legitimarea persoanelor straine pe strada. S-au semnalat si cazuri de „falsi politisti”. In consecinta, se recomanda cetatenilor romani care calatoresc sau muncesc in aceasta tara portul unor copii ale actelor de identitate, separat de documentele in original si bani, si sa solicite la randul lor legitimarea organelor de ordine.

S-au intalnit multe cazuri cand, invocand anumite reguli si proceduri de ordine interioara, organele vamale si ale politiei de frontiera din aeroporturile internationale au pretins sume cuprinse intre 50-500 USD pentru a le permite strainilor sa treaca frontiera.

In cazul unor asemenea incidente sau cand sunt afectate siguranta persoanei si a bunurilor, se recomanda contactarea Ambasadei Romaniei la Alma-Ata sau a celui mai apropiat birou al Politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de Politie, cat si a Ambasadei Romaniei. In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 01 pompieri
  • 02 politia
  • 03 salvarea
  • 051 serviciul pentru situatii deosebite


Sistemul medical

Sistemul medical in Kazahstan este limitat si slab calitativ. Recomandam cetatenilor romani care calatoresc in aceasta tara sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul local al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar. La incheierea politelor de asigurare recomandam verificarea conditiilor de aplicare a politiei pe teritoriul Republicii Katahstan. Cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana un timp mai indelungat pe teritoriul Kazahstanului se recomanda vaccinarea impotriva hepatitei A si B, meningo-encefalitei transmise prin muscatura de capusa (lunile mai-iulie), administrarea profilactica de iod, evitarea zonelor radio-active din Estul Kazahstanului. Alte informatii pot fi gasite pe paginile de internet www.who.int, www.who.int/ith.


Conditii privind traficul auto

Sistemul de circulatie auto este similar celui european. Starea generala a drumurilor este destul de precara cu exceptia oraselor Alma-Ata si Astana. Viteza este limitata la 60 km/h in oras si 90 km/h in afara orasului. In majoritatea zonelor urbane parcarea este cu plata. Strazile sunt slab iluminate, in special in orasele de provincie, iar in afara localitatilor lipsesc de multe ori indicatoarele si marcajele. In general, conducatorii auto din Kazahstan nu respecta regulile de trafic, ceea ce duce la accidente de circulatie frecvente. Se recomanda atentie sporita cetatenilor romani, atat in calitate de conducatori auto, cat si de pietoni pe durata aflarii in Kazahstan. Sunt frecvente cazurile cand, sub pretextul incalcarii regulilor de circulatie, politia rutiera opreste autovehiculele cu numar galben (apartinand companiilor straine), solicitand sume de bani. Se recomanda respectarea regulilor de circulatie si limitarea de viteza.


Permisul de conducere

Permisul de conducere international este recunoscut pe perioada valabititatii vizei. Daca viza se prelungeste, trebuie obtinut un permis de conducere local.


Reglementari vamale

Este permisa introducerea sau scoaterea in si din Kazahstan a maximum 2 l de bauturi alcoolice si a maximum 0,5 kg icre negre. Obiectele de valoare si aparatura electronica se declara la trecerea frontierei.Exista reguli stricte la exportul de antichitati din Kazahstan. Suma maxima permisa (nedeclarata) la iesirea din Kazahstan este de 3000 USD. Sume mai mari de bani se declara. Persoanele care stau o perioada scurta de timp pe teritoriul Kazahstanului, pot scoate din aceasta tara o suma echivalenta cu cea declarata la intrarea in tara. Declaratia vamala se pastreza pana la iesirea din tara.


Regimul medicamentelor

Pot fi introduse in Kazahstan numai medicamente pentru uz personal. Pe plan local pot fi cumparate medicamente fara prescriptie medicala (exceptand cele care au regim special).


Utilizarea cartilor de credit

Sunt acceptate carti de credit internationale la unele magazine, majoritatea hotelurilor si restaurantelor mari din Alma-Ata, Astana si celelalte orase-centre regionale.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Kazahstan
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.