Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Kuwait

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Kuwait

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru cetatenii romani care se deplaseaza in Kuweit este necesara obtinerea, in prealabil, a vizei de intrare. De la data intrarii in Statul Kuweit, cetateanul strain are un drept de sedere legala de 30 de zile.

Statul Kuweit nu este tara turistica, de aceea nu exista tipul de viza turistica. Tipurile de viza cel mai frecvent utilizate sunt urmatoarele: vizita, lucru in sectorul de stat, lucru in sectorul privat, persoane insotitoare ale titularului unei vize de lucru. Nu exista posibilitatea obtinerii vizei la frontiera.

Sederea pentru o perioada mai lunga de 30 de zile pe teritoriul Statului Kuweit este posibila numai prin obtinerea vizei de rezidenta, in baza careia se elibereaza cartea de identitate. Obtinerea vizei de rezidenta si a cartii de identitate intra in obligatiile angajatorului kuweitian. Viza de rezidenta este eliberata pentru perioada in care contractul de munca al solicitantului este valabil. De la data expirarii sau anularii vizei de rezidenta, titularul are obligatia de a parasi teritoriul Statului Kuweit in termen de 30 de zile. In caz contrar, pentru inca o perioada de 30 de zile, titularul este obligat sa plateasca penalitati de 10 dolari SUA/zi. La parasirea teritoriului kuweitian, autoritatile locale pot lua decizia de a introduce numele si datele de identificare ale cetateanului strain, care a incalcat legea, pe lista de consemne si de a ii interzice acestuia sa mai intre in Kuweit pentru o perioada nedeterminata de timp. 

Vizele de intrare se pot obtine de la ambasadele si consulatele Statului Kuweit din strainatate. In cazul vizelor de munca, angajatorul kuweitian este cel care obtine viza de intrare. In cazul vizelor de afaceri, acestea se pot obtine si prin intermediul hotelului la care cetateanul strain va locui. Ministerul de Interne kuweitian – Departamentul pentru Migrari – este cel care aproba sau refuza eliberarea vizelor de intrare si de rezidenta, precum si a cartilor de identitate pentru Statul Kuweit.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala kuweitiana, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile kuweitiene:

  • Ambasada Statului Kuweit la Bucuresti (cu sediul provizoriu la Hotelul Marriott) 

Amenintari teroriste

In Kuweit se mentine un inalt grad de risc de securitate, cauzat de amenintarile teroriste prezente in intreaga regiune a Golfului. Autoritatile kuweitiene au adoptat masuri ferme de securitate, dar atacurile teroriste se pot declansa spontan si pot afecta orice persoana prezenta in zona de impact.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc in Kuweit sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei in aceasta tara. Cetatenilor romani care se afla in Kuweit li se recomanda sa urmareasca in mod constant evolutia starii de securitate, sa respecte atentionarile si instructiunile autoritatilor locale si sa pastreze un contact regulat cu Ambasada Romaniei.


Siguranta si criminalitate

Statul Kuweit dispune de un sistem dezvoltat si bine organizat de protectie a cetatenilor aflati pe teritoriul sau, astfel ca infractionalitatea se afla la scara foarte redusa, neexistand motive de ingrijorare in acest sens.

In cazul pierderii sau furtului pasaportului sau a altor documente, cetateanul roman trebuie sa se prezinte la sectia de politie de pe raza zonei in care a avut loc incidentul si sa raporteze acest lucru. In baza declaratiei date, cetateanului roman i se va elibera de catre autoritatile de politie locale un raport, care ii va servi la obtinerea, prin intermediul ambasadei, a unui nou document de calatorie sau a unei adeverinte care sa ii serveasca la obtinerea documentelor pierdute ori furate.

Kuweit fiind o tara musulmana, se recomanda respectarea traditiilor si obiceiurilor locale, adoptarea unui comportament politicos, respectarea regulilor vestimentare.

Importul, consumul si detinerea de bauturi alcoolice, produse din carne de porc si materiale obscene sunt interzise si aspru pedepsite de lege.

Importul, consumul si detinerea de stupefiante, chiar si in cantitati foarte mici, sunt interzise si pot fi pedepsite cu pedeapsa capitala.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor kuweitiene, trebuie apelat urmatorul numar de urgenta:

  • 777 (politie, salvare, pompieri)


Sistemul medical

Unitatile medicale din Kuweit acorda gratuit asistenta medicala in cazul urgentelor. Desi nu sunt obligatorii, recomandam cetatenilor romani care calatoresc in Kuweit sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie. In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul kuweitian al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

Majoritatea unitatilor medicale private din Kuweit accepta asigurarile medicale incheiate in statele Uniunii Europene. Exista posibilitatea de a incheia asigurari medicale pe plan local pentru perioadele scurte de sedere in Kuweit. Nu exista obligativitatea unor vaccinari speciale pentru Statul Kuweit. 

In cazul in care cetateanul strain urmeaza sa desfasoare activitati lucrative in Kuweit, acesta are obligativitatea de a isi face asigurare medicala permanenta. In marea majoritate a cazurilor, acest lucru intra in obligatiile angajatorului kuweitian.


Conditii privind traficul auto

Starea generala a drumurilor si a infrastructurii rutiere este foarte buna. Sistemul de circulatie auto este similar celui european. Limita minima de viteza, pe autostrada, este de 40 km/h, iar cea maxima de 80km/h in oras si 120 km/h pe autostrada. Parcarea este permisa numai in locurile special semnalizate si amenajate. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie. Pedepsele pentru nerespectarea regulilor de circulatie se constituie in aplicarea de amenzi contraventionale, suspendarea permisului auto sau inchisoare.


Permisul de conducere
 

Autoritatile kuweitiene nu recunosc permisul de conducere romanesc.


Informatii pentru cazurile de accidente de circulatie

In marea majoritate a accidentelor de circulatie, organele de politie se prezinta la locul producerii accidentului pentru o prima constatare. Raportul final, care decide vinovatia producerii accidentului, este intocmit la sediul sectiei de politie de pe raza zonei in care a avut loc evenimentul. In baza acestui raport, conducatorii auto se pot prezenta la companiile de asigurare in vederea repararii autovehiculelor.


Utilizarea cartilor de credit

Statul Kuweit detine un sistem financiar-bancar dezvoltat care permite folosirea cartilor de credit si debit emise de majoritatea companiilor din domeniu.


Reglementari vamale

Nu este permisa introducerea, consumarea sau comercializarea pe teritoriul Statului Kuweit a bauturilor alcoolice, drogurilor, produselor din carne de porc si a materialelor cu caracter pornografic.


Regimul medicamentelor

Sistemul sanitar kuweitian a preluat normele sistemului de sanatate american si britanic. Astfel, anumite medicamente aflate pe piata romanesca sau europeana nu sunt admise in Kuweit. Daca autoritatile de frontiera locale nu regasesc medicamentul pe lista emisa de Ministerul Sanatatii kuweitian, vor confisca produsul.


Regimul animalelor de companie 

Animalele de companie pot fi aduse in Kuweit numai cu respectarea normelor internationale veterniare in vigoare (certificat de origine si de sanatate continand datele de identitate ale animalelor si proprietarilor si care atesta ca animalele sunt sanatoase si vaccinate antirabic). Perioada de carantina a animalelor de companie este de minim doua saptamani.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Kuwait
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.