Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Pretoria

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Africa de Sud

Actele necesare obtinerii vizei in Africa de Sud

- formular completat in limba engleza
- fotografie recenta, tip pasaport
- pasaport valabil pe durata de sedere pe teritoriul Republicii Africa de Sud, cu cel putin 3 pagini necompletate
- dovada cazarii: rezervare hotel sau invitatie (persoana care face invitatia trebuie sa prezinte copia actului de identitate sau a permisului de rezidenta)
- rezervare transport aerian emisa de o agentie de turism
- dovada de avere: extras de cont recent si cec-uri de calatorie
- daca este necesar: adeverinta de studii
- dovada platii taxei de viza
- adeverinta de salariat

Observatii:
Cetatenii romani trebuie sa trimita cererea de viza prin e-mail sau posta la sediul Ambasadei Republicii Africa de Sud din Budapesta. Taxa de viza se achita prin ordin de plata.


Conditii de intrare si regim de sedere

Viza de intrare în Africa de Sud este obligatorie pentru cetatenii romani posesori de pasapoarte simple. Nu este necesara viza de intrare pentru posesorii de pasapoarte diplomatice sau de serviciu, care pot intra si ramane pe teritoriul Africi de Sud pentru o perioada care sa nu depaseasca 90 de zile. Viza se obtine numai de la misiunile Africii de Sud acreditate în strainatate si se acorda, de regula, cu o valabilitate de 3 luni. Perioada de sedere nu poate depasi 180 de zile. Scopurile cele mai frecvente pentru care sunt eliberate vizele sunt: turism, afaceri, studii, munca, munca temporara (nu poate depasi 3 luni), vizita la familie, tratament medical sau activitati culturale. Regimul de sedere al strainilor pe teritoriul Africii de Sud este reglementat de legea strainilor, care prevede necesitatea obtinerii unei carti de rezidenta, eliberata de autoritatile de politie locale.

Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere în Africa de Sud, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile sud-africane:

    * Ambasada Republicii Africa de Sud din Budapesta, care gestioneaza eliberarea vizelor pentru cetatenii romani (Tel: 036-1-3920999; Email: saemb@elender.hu
    * Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Africa de Sud (www.dfa.gov.za )  

Amenintari teroriste

Riscul amenintarilor teroriste în Africa de Sud este scazut, însa cetatenii romani trebuie sa aiba în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc sau se afla în Africa de Sud sa consulte periodic informatiile furnizate de autoritatile sud-africane si sa urmeze recomandarile acestora. Recomandam, de asemenea, consultarea periodica a Ambasadei Romaniei si a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro)

Siguranta si criminalitate

Africa de Sud este o tara cu un nivel de infractionalitate ridicat. În zonele periferice ale oraselor se produc des infractiuni la siguranta persoanei (talharie, jaf armat, viol). Recomandam cetatenilor romani care calatoresc în Africa de Sud sa evite deplasarile pe jos dupa lasarea întunericului si sa nu frecventeze zone necunoscute fara un însotitor localnic.

În Africa de Sud nu exista un sistem de transport în comun si nici companii de taximetrie. De aceea, recomandam persoanelor care calatoresc în aceasta tarî, înainte de sosirea la aeroport sa aiba asigurat transportul de la aeroport la locul de cazare.

În cazul folosirii unor autoturisme închiriate sau în regim privat este obligatoriu ca, în timpul deplasarii, usile acestora sa fie asigurate (blocate) din interior, recomandare existenta inclusiv la nivelul reglementarilor locale.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate în locuri sigure si sa nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în masini. Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. În cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local al politiei, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

    * Ambasada Romaniei la Pretoria (117 Charles Street, Brooklyn, 0181, P.O. Box 11295, Hatfield, 0028;
      Telefon: 0027(12) 460-6941 / 460-6940)
    * Consulatul General al Romaniei la Cape Town (Helderberg House, 24 Highwick Drive, c/r 53 Herschel Road, Kenilwoth, Cape Town, 7708;
      Telefon: 0027(021) 761-1781)

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor sud-africane, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

    * Politia: 10111
    * Ambulanta: 10177 sau 082911
    * Asistenta în cazuri speciale (crime stop): 086-001011
    * Tourist Assistance Unit: +27 (0) 21-418-2853

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care poate acorda asistenta consulara în conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical

Sistemul medical în Africa de Sud are doua componente, una de stat si una privata. Asistenta medicala privata se situeaza la un nivel înalt de performanta. Infrastructura medicala este dezvoltata, existand un numar mare de spitale si cabinete medicale, cu o repartizare teritoriala echilibrata, în special în orasele de resedinta ale provinciilor.

În diferite zone ale tarii, mai ales în nord-est (frontiera cu Mozambicul) exista pericolul infestarii cu malarie. Autoritatile sud-africane solicita ca persoanele care calatoresc în Africa de Sud sa fie vaccinate împotriva hepatitei A, poliomelitei, tetanus-ului si febrei tifoide.

Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc în Africa de Sud sa încheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru întreaga durata a deplasarii.

Traficul auto

În Africa de Sud se circula pe partea stanga a sensului de circulatie. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Sistemul de autostrazi si drumuri nationale este dezvoltat si bine semnalizat. Limita de viteza pe autostrazi este de 120 km/h, iar pe drumurile nationale de 100 km/h. În localitati, limita de viteza este de 60 km/h. Depasirea vitezei peste 160 km/h atrage automat arestarea contravenientului.

Portul centurii de siguranta este obligatoiu. În intersectiile nesemnalizate se aplica, în principiu, regula prioritatii de dreapta, dar cel mai uzual se aplica regula primului venit, dupa oprire prealabila.

Utilizarea cartilor de credit

Sistemul bancar în Africa de Sud este dezvoltat. Sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa.

Reglementari vamale

Transportul substantelor halucinante si al drogurilor este considerat crima grava împotriva statului si se pedepseste cu detentie în închisoare pe viata, neexistand posibilitatea de apel.

Este interzisa introducerea în tara a oricaror produse alimentare, seminte sau plante. Animalele de companie trebuie sa fie vaccinate si supuse unei perioade de carantina de 6 luni. La intrarea în tara este permisa introducerea urmatoarelor cantitati de produse fara a se plati taxe vamale: 400 de tigari (2 cartuse); 250 grame de tutun; 50 de trabuce; un litru bauturi spirtoase, doi litri de vin; 50 ml de parfum; 250 ml apa de toaleta; cadouri, suveniruri si alte bunuri care sa nu depaseasca suma de 500 Rand (aproximativ 80 USD). Peste aceste cantitati, taxele vamale aplicabile sunt, de regula, de 20% din valoarea produselor.

 

Sursa: www.mae.ro

Actualizat: 3 februarie 2009

Info Africa de Sud
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.