Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Beirut

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Liban

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani detinatori de pasapoarte simple, de serviciu si diplomatice au nevoie de vize pentru a intra in Liban. Vizele pot fi obtinute de la Ambasada Libanului la Bucuresti (Str. Paris nr.46, Sector 1 Bucuresti,Tel: 021- 230.81.75/76/77). Nu exista posibilitatea obtinerii vizei la frontiera.

Vizele pot fi acordate pentru urmatoarele scopuri: turistic, vizita, studii, angajare in munca, sau tranzit, si se aplica numai in pasapoartele valabile cel putin 3 luni de la data intrarii intentionate in Liban. Durata de sedere permisa de viza este de pana la 90 zile, cu o singura intrare sau intrari multiple. Pentru sederi de mai lunga durata, este nevoie sa se obtina permise de sedere, din partea Directei Generale a Securitatii. Acestea confera drept de sedere pe o durata intre 1 si 3 ani. Sederea in Liban peste perioada permisa prin viza este consideratainfractiune si se sanctioneaza cu amenda sau cu interdictia de intrare in Liban pentru viitor. Nu este permisa intrarea in Liban si eliberarea de vize pentru cetatenii romani care detin in pasaport o viza de intrare pe teritoriul Israelului.

Amenintari teroriste

Riscul unor atentate teroriste este ridicat.

Incepand din octombrie 2004 si pana la sfarsitul anului 2005, au avut loc mai multe acte si asasinate teroriste in Liban care au vizat personalitati politice (fostul prim ministru Rafic Hariri, ministri, presedinti de partide), ziaristi de frunte etc. Amenintarile teroriste s-au mentinut si in 2006, cand au fost anihilate mai multe retele islamiste fundamentaliste, banuite de legaturi cu miscarea Al Qeda.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Liban sa evite deplasarile in cartierele marginase ale capitalei, in Valea Bekaa, in zonele din sudul tarii, adiacente frontierei cu Israelul, in care sunt semnalate numeroase mine de teren neexplodate si in apropierea taberelor de refugiati palestinieni, in care sunt semnalate numeroase mine de teren neexplodate, si in apropierea taberelor de refugiati.

Cetatenilor romani care calatoresc in Liban li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile libaneze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ).

Siguranta si criminalitate

Libanul este o tara relativ sigura din punctul de vedere al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini,destul de rare, pot aparea in zonele aglomerate ( statii, parcari, centre comerciale sau benzinarii). Se recomanda evitarea zonelor in care nu sunt prezente fortele de ordine si, in general, a locurilor aglomerate.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie sa se desparta de grup si trebuie sa urmeze sfaturile conducatorului grupului si ale fortelor de ordine.

Se recomanda, in general, tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Liban, sa respecte obiceiurile si traditiile localnicilor si sa manifeste intelegere si acceptare fata de acestea. Tinuta sportiva este acceptata pe scara destul de larga printre localnici.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, este obligatorie sesizarea scrisa a celui mai apropiat birou local al politiei si sesizarea Ambasadei Romaniei din Beirut

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor libaneze, trebuie apelate urmaroarele numere de urgenta

·  Politia:112

·  Pompierii: 911

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei in cazul oricaror altor incidente, aceasta putand acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de legile locale si uzantele internationale.

Sistemul medical

Pentru cetatenii romani care se afla temporar in Liban, indiferent de scop, se recomanda cu insistenta procurarea unei asigurari medicale de calatorie valabila pe intreaga durata a sederii. Nu exista obligativitatea efectuarii unor vaccinuri speciale inainte de intrarea in tara. Nu sunt inregistrate maladii endemice. Ambasada poate furniza tuturor celor interesati datele de contact ale unor unitati medicale dotate la standarde internationale. Costurile unei eventuale spitalizari sunt insa destul de ridicate, la un nivel similar cu cele practicate in Europa de vest.

Conditii privind traficul auto

Sistemul de circulatie auto este de tip european, circulatie pe partea dreapta, reguli similare celor din Romania. Starea generala a drumurilor si a infrastructurii este satisfacatoare. Limitele de viteza sunt: 60 km/h in localitati, 100 km/h in afara localitatilor. Nu sunt acceptate autoturismele cu motoare diesel; acestea sunt oprite la frontiera. Transportul public este slab dezvoltat.

Permisul de conducere

Permisul romanesc de conducere este recunoscut.

Informatii privind accidente de circulatie

Asigurarea auto CASCO este necesara. In cazul accidentelor de circulatie, fiecare parte telefoneaza imediat asiguratorului, care trimite un expert la fata locului si, in functie de constatarile acestuia, se solutioneaza incidentul. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor.

Regimul animalelor de companie

Este permisa intrarea animalelor de companie in Liban, conditiaca acestea sa fie vaccinate la zi contra rabiei si sa posede documente de sanatate eliberate de un medic veterinar din Romania traduse, in araba sau engleza, franceza si legalizate.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Liban
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.