Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Tripoli

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Libia

Conditii de intrare si regim de sedere

Pentru a intra in Libia, cetatenii romani au nevoie de viza, care se poate obtine numai de la ambasadele sau consulatele Libiei in strainatate. Vizele nu se acorda la frontiera.De regula, viza are o valabilitate de 3 luni si acorda un drept de sedere de 30 de zile.

Odata ce va aflati pe teritoriul libian, exista posibilitatea prelungirii vizei la autoritatea centrala de emigrare. Aceasta se realizeaza pe baza unei cereri de prelungire a vizei intocmite de persoana fizica sau juridica autohtona sau straina care v-a facut invitatia initiala.

Nu este necesara obtinerea unei vize in situatia in care va aflati in tranzit aeroportuar pentru o perioada de maxim 24 ore. In acest caz, nu va este, insa, permis sa parasiti aeroportul. De asemenea, pasaportul trebuie sa fie valabil minimum sase luni.

Viza turistica este acordata de la caz la caz, pe baza unui voucher eliberat de o companie de turism libiana. In situatia in care calatoriti pe teritoriul Libiei in interes de afaceri, este necesar sa aplicati pe pasaport traducerea in limba araba a principalelor date de identificare. In cazul in care ati obtinut o viza turistica sau de afaceri trebuie sa prezintati o suma minima de 500 USD sau alta valuta la intrarea in Libia.

Nu este permisa intrarea in Libia a cetatenilor straini posesori de pasapoarte emise de Statul Israel sau a celor care au aplicata in pasaport o viza israeliana valabila sau expirata.

Ramanerea pe teritoriul libian fara viza se pedepseste cu amenda in valoare de 2 000 de dinari libieni (peste 1500 USD). Detectarea aceleiasi persoane fara viza a doua oara poate fi pedepsita cu o noua amenda similara sau cu inchisoare de pana la un an.

Pentru informatii suplimentare, va recomandam sa va adresati :

Ambasadei Marii Jamahirii Arabe Libiene Populare Socialiste
Adresa: Mladost-1 Quarter, Andrey Sakharov Str., Residence 1, Sofia, Bulgaria
Telefon:00359 2 974 35 56, 00359 2 974 31 56, 00359 2 974 35 29, 00359 2 974 32 29

Fax: 00359 2 974 32 73
E-mail: libya_embbg@yahoo.com

Amenintari teroriste

Libia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national. Cu toate acestea, avand in vedere potentialul activitatilor teroriste in regiunea de nord a continentului african, va recomandam sa mentineti o atentie sporita, sa evitati zonele aglomerate si transportul in comun.

De asemenea, in cazul in care doriti sa calatoriti in Libia, va sfatuim sa urmariti in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile libiene, dar si sa accesati periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Siguranta si criminalitate

In cazul in care doriti sa calatoriti in Libia, va recomandam sa evitati deplasarile in zonele de frontiera ale Libiei cu Sudanul si cu Republica Ciad, tari in care se inregistreaza puternice tensiuni politice si in care exista un potential ridicat al actiunilor violente.

Din punct de vedere al securitatii personale, Libia este o tara relativ sigura. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zonele aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale sau benzinarii). Va sfatuim sa evitati zonele in care nu sunt prezente fortele de ordine si, in general, locurilorile aglomerate. Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu mijloace de transport in comun este indicat sa mentineti atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

Daca faceti parte din grupuri turistice, nu va despartiti de grup ; va sfatuim sa urmati sfaturile conducatorului grupului si ale fortelor de ordine. Este recomandat sa evitati sa circulati pe jos dupa miezul noptii.

Va sugeram, de asemenea, sa respectati obiceiurile si traditiile localnicilor si sa manifestati intelegere fata de acestea. Tinuta sportiva se poarta, de regula, numai in locurile cu aceasta destinatie.

In situatia in care faceti parte din personalul medical roman contactat de diferite firme si institutii libiene pentru a fi angajat in domeniul sanatatii din Libia (spitale, clinici etc.), trebuie sa manifestati o deosebita atentie asupra continutului contractelor individuale de angajare / munca si sa solicitati ca in contract sa fie clar mentionate urmatoarele clauze:

  • conditiile de salarizare, premiere, transfer bancar, drepturi extra-salariale;
  • conditiile de cazare si asistenta sociala;
  • conditiile de munca si normele de protectie a muncii pentru anumite profesii si domenii (de exemplu, radiologii);
  • dreptul la concediul de odihna si la plata biletelor de transport aerian;
  • acordarea vizei de munca si a rezidentei anuale;
  • conditiile de obtinere a pensiei pentru anii in care a muncit in Libia;
  • drepturile banesti ce vi se cuvin la incetarea contractului de munca la solicitarea dumneavoastra sau a angajatorului.

Ambasada Romaniei va recomanda sa manifestati prudenta maxima atunci cand luati decizia de a va angaja in sistemul de sanatate libian. Existenta unor practici arbitrare utilizate de angajatori fata de personalul medical strain conduce de multe ori la situatii conflictuale, in urma carora angajatii straini trebuie sa parcurga proceduri greoaie si indelungate si sa cheltuiasca sume importante pentru a obtine recunoasterea drepturilor de care beneficiaza.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati cel mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, este obligatorie sesizarea scrisa a biroului local al politiei. Va sfatuim, de asemenea, sa sesizati Ambasada Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Numerele de telefon care pot fi apelate in situatii de urgenta sunt urmatoarele:
Politie urgente: 193
Interventii de urgenta: 480.78.64

Politie circulatie: 80.08.99

Securitate: 333.45.55

Pompieri: 190

Salvare: 191 sau 333.50.00

Transportul public

Transportul public este relativ dezvoltat, atat in mediul urban, cat si in cel rural. Este dezvoltat sistemul de taximetrie. Exista putine parcari amenajate.

Sistemul medical

In cazul in care va aflati temporar in Libia, in scop turistic, va recomandam cu insistenta sa va procurati o asigurare medicala de calatorie valabila pe intreaga durata a sederii. Daca sunteti angajati pe baza de contracte de munca puteti incheia asigurari medicale la firmele specializate, prin compania angajatoare, aceasta fiind una dintre conditiile de angajare in munca.

In caz de nevoie, in Tripoli functioneaza clinica libiano-elvetiana (telefon 360.41.03) unde puteti beneficia de consultatii si tratamente de specialitate. Aici lucreaza personal autohton si strain cunoscator de limbi straine (de regula limba engleza).

Nu exista obligativitatea efectuarii unor vaccinuri speciale inainte de intrarea in tara.

Conditii privind traficul auto

Intrarea pe teritoriul libian cu autoturismul personal presupune completarea unor acte vamale (de import temporar) si obtinerea aprobarii autoritatilor vamale libiene. Este obligatorie parasirea Libiei cu acelasi autoturism. Nu pot fi inmatriculate in Libia autoturisme mai vechi de cinci ani. Pentru a sofa in Libia aveti nevoie de un permis de conducere emis de politia libiana, pe baza traducerii legalizate a permisului national si dupa verificarile medicale necesare.

Reteaua de drumuri din Libia este buna. Pe autostrazi, viteza maxima este de 120 km/ora, iar in localitati limita de viteza este de 60 km/ora. Este obligatorie utilizarea centurii de siguranta. Conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor sunt pedepsite cu amenda de pana la 1.000 dinari sau cu inchisoare de la 1 la 3 luni.

Permisul de conducere
Permisul national se poate pastra la titular.

Informatii privind cazurile de accidente de circulatie

In cazul in care sunteti implicat intr-un accident de circulatie este obligatoriu sa asteptati sosirea la fata locului a reprezentantului politiei rutiere.

In caz de deces, reprezentantul persoanei decedate trebuie sa notifice in scris decesul la Ambasada Romaniei. Trimiterea in Romania a corpului neinsufletit se face in conformitate cu regulile Conventiei de la Berlin din 1951 (sicriu dublu sigilat, imbalsamare, document de insotire a sicriului emis de autoritatea libiana, pasaportul personal si pasaportul mortuar emis de ambasada). Este obligatorie prezenta reprezentantului ambasadei la sigilarea sicriului, pe care se aplica stampila sau sigiliul ambasadei. Cheltuielile de conservare, imbalsamare, valoarea sicrielor si a transportului international ajung la valori cuprinse intre 1.500 si 3.000 USD. Daca cetateanul roman a lucrat la o firma libiana cu contract individual sau colectiv de munca, cheltuielile pana la depunerea in sicriu sunt suportate de partea libiana, familiei defunctului revenindu-i obligatia de a plati transportul international pe calea aerului.

Regimul vamal

Intrarea in Libia cu bauturi alcoolice si cu carne de porc (sau derivate) este strict interzisa. Pot fi introduse maximum 400 tigari. Sumele in valuta trebuie declarate la intrarea in tara. Este interzisa intrarea in Libia cu arme de foc de orice tip, precum si cu arme cu aer comprimat sau gaz. Este strict interzisa scoaterea din Libia a obiectelor arheologice sau a obiectelor din silex prelucrat.

Regimul medicamentelor

Puteti introduce in Libia doar medicamente necesare uzului personal.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie trebuie sa fie insotite de certificatele medicale obisnuite in traficul international, continand datele de identitate ale animalului si atestand ca acesta este sanatos si vaccinat antirabic.

Utilizarea cartilor de credit

In Libia nu functioneaza sistemul de plata cu carti de credit.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 17 martie 2009 

Info Libia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.