Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Vilnius

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Lituania

Conditii de intrare si regim de sedere

Avand in vedere ca autoritatile lituaniene nu recunosc cartile de identitate romanesti drept documente de calatorie pentru intrarea, calatoria si parasirea teritoriului Republicii Lituania, cetatenii romani pot calatori in aceasta tara numai cu pasaportul.

In Lituania, autoritatea competenta in domeniul regimului strainilor este Departamentul pentru Migratie din cadrul Ministerului de Interne (Sfentaragio g.2, LT-01122 Vilnius; Tel+370 (8-5) 2717236; Fax. +370 (8-5) 2718210).a

Pentru mai multe informatii despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Lituania, va recomandam sa consultati informatiile oficiale furnizate de autoritatile lituaniene:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei (www.urm.lt)
  • Ambasada Lituaniei la Bucuresti (Tel: 311-5997) 


Amenintari teroriste

Lituania nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national. 

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Lituania, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Lituania li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile lituaniene si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Lituania nu este considerata o tara de risc pentru turistii straini. Cele mai frecvente infractiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, in special in locuri aglomerate, si ale autoturismelor.

Recomandam cetatenilor romani care calatoresc in Lituania sa aiba in vedere unele masuri de protectie generale: evitarea spatiilor aglomerate; dotarea autoturismului cu sistem de alarma si antifurt; evitarea companiei persoanelor care ofera servicii de escorta; evitarea consumului oricaror bauturi in compania acestora (s-au inregistrat cazuri in care astfel de peroane administreaza partenerilor substante psihotrope in bauturi, transformandu-i in victime ale bandelor de jaf).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat

Numele de telefon care pot fi apelate in situatii de urgenta:

  • urgente: 112
  • informatii generale 118


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Lituania. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Lituania sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul lituanian al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

In Lituania, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Starea drumurilor este buna. Sistemul de autostrazi cuprinde doua segmente principale: Vilnius-Kaunas-Klaipeda si Vilnius- Panevezys. Limitele de viteza sunt: 50 km/h in localitati; 90 Km/h in afara localitatilor; 110 Km/h pe autostrazi. Conducatorilor auto cu o vechime de sub 2 ani de la obtinerea permisului de conducere li se impune o limita de viteza de 70 Km/h. Alcoolemia admisa este de 0,4 %. Parcarea se face exclusiv in spatii special indicate. In localitati, parcarea se face contra cost. In spatiul magazinelor si al marilor centre comerciale parcarea este gratuita. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.

Incepand cu data de 1 iulie 2007, autoritatile lituaniene au decis introducerea taxei de autostrada si obligativitatea detinerii vignietei pentru circulatia pe autostrazile din Lituania. Vignieta poate fi achizitionata pentru perioade diferite: o zi, saptamanala, lunara, sau anuala. Taxele difera in raport cu tonajul autovehiculelor.

Pe teritoriul Lituaniei sunt interzise utilizarea si detinerea aparatelor antiradar, precum si a dispozitivelor de detectare a radarelor. Acestea constituie infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative care poate fi contestata la tribunalul teritorial.

Permisul de conducere 

Permisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Lituaniei fara restrictii.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare polita de asigurare medicala emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta. Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate. Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

Pentru orice tip de coliziune, indiferent daca exista victime umane sau numai pagube materiale, conducatorii auto implicati nu pot parasi locul accidentului decat dupa sosirea politiei si cu permisiunea acesteia.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Lituania sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

  • 112 - serviciul general de urgente

Utilizarea cartilor de credit

Cartile de credit sunt acceptate ca mijloc de plata exclusiv in marile unitati. In celelalte unitati, mijlocul de plata este moneda nationala “litas”, divizata in 100 de centi. Bancnotele au valori de 10, 20, 50, 100, 200, 500 Litas, iar monedele au nominaluri de 1, 2,5 10, 20, 50 centi si 1, 2, 5 Litas.

Regimul vamal

Regulamentul vamal contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de tigari sau 100 de tigari de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun, 1 litru spirt, 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Pentru detalii privind bunurile perisabile si reglementarile aplicabile cetatenilor din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, se poate contacta autoritatea vamala lituaniana (Manita Monietiene) la numarul de telefon(+370 5) 261 7258.

Regimul medicamentelor

Medicamentele trebuie sa fie insotite de reteta sau copia retetei, emisa pe numele calatorului.

Regimul animalelor de companie 

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • carnetul de sanatate veterinar
  • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
  • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului

Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Lituania
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.