Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Luxemburg

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Luxemburg

Conditii de intrare si regim de sedere

Conditiile de intrare in Luxemburg sunt cele prevazute de sistemul de reglementari care guverneaza admisia in spatiul Schengen (statele membre ale spatiului Schengen sunt urmatoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda si Norvegia), respectiv:

 • detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei);
 • detinerea vizei valabile aplicata in pasaport, in cazul deplasarilor pentru care este necesara viza;
 • absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Luxemburgului in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru verificarea celor mai recente reglementari privind conditiile de intrare prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile luxemburgheze:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg (www.gouvernement.lu)
 • Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg in Romania cu sediul la Atena

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii in spatiul Uniunii Europene.


Accesul cetatenilor romani pe piata fortei de munca din Luxemburg

Guvernul luxemburghez a introdus, incepand cu 1 ianuarie 2007, masuri tranzitorii pentru cetatenii romani privind accesul liber pe piata muncii luxemburgheza, similare celor in vigoare pentru cetatenii primelor opt state membre. S-a decis insa introducerea unei proceduri simplificate de eliberare a permiselor de munca in domeniile: agricultura, viticultura, servicii de restauratie, servicii hoteliere, anumite servicii sociale, precum si in sectorul financiar (in cazul neacoperirii cererii existente). Este posibil ca eliminarea regimului tranzitoriu aplicat cetatenilor romani sa se produca inainte de sfarsitul perioadei de 5 ani.

Procedurile pentru obtinerea permisului de munca in Luxemburg sunt urmatoarele:

Declararea de catre angajatorul potential a postului vacant la Administratia pentru ocuparea locurilor de munca (ADEM). In cazul in care ADEM nu este in masura sa propuna o persoana adecvata pentru postul respectiv, angajatorul prezinta o declaratie de angajament contrasemnata de postulantul pentru locul de munca respectiv, care echivaleaza cu o cerere de obtinere a permisului de munca, insotita de o copie a documentului de identitate. 

Permisul de munca este acordat de Ministerul Imigratiei, ca urmare a avizului formulat de o comisie speciala. ADEM este organismul intermediar intre angajator, lucrator si Ministerul Imigratiei. 

Permisele de munca sunt de 4 tipuri: A (1 an), B (4 ani), C (durata nelimitata) si D (pe durata stagiului).

Durata procedurii este, in medie, de 6-8 saptamani.

Nota: Pentru detalii suplimentare va rugam sa contactati Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (www.omfm.ro)


Amenintari teroriste

Luxemburg nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Luxemburg, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a impiedica o eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Luxemburg li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile luxemburgheze si sa acceseze periodic site-ul web al Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro) si a Ambasadei Romaniei in Luxemburg.


Siguranta si criminalitate

Luxemburg este o tara cu un nivel foarte redus al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in oras, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Luxemburg.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor luxemburgheze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

 • 112 – serviciul de urgente
 • 113 – politia

Se recomanda, de asemenea, sesizarea oficiului consular roman, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Luxemburg. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Luxemburg sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul luxemburghez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

In Luxemburg, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

Vitezele maxime autorizate pentru autoturisme, chiar si in lipsa eventuala a semnalizarilor, sunt urmatoarele: 20 km/ora in zonele pietonale si rezidentiale; 50 km/ora in localitati; 90 km/ora pe drumurile nationale; 130 km/ora pe autostrazi; 90 km/ora in tunele.

Parcarea reprezinta o problema deosebita in marile localitati. Parcarile stradale sunt in general cu plata si se face un control frecvent pentru depistarea si avertizarea, respectiv amendarea personelor ale caror vehicule sunt parcate ilegal. In zonele in care nu sunt automate pentru plata taxelor de parcare, este bine sa se instaleze la bord un ceas de parcare, care sa marcheze ora la care a inceput stationarea, tinand cont ca, in general, regula este ca neriveranii pot stationa pana la maximum 2 ore.

Incalcarile legii luxemburgheze privind conducerea pe drumurile publice se pedepsesc cu amenzi de la 25 la 500 euro. Conducerea autovehiculelor sub influenta alcoolului poate antrena pedepse privative de libertate, de la 8 zile la doi ani si amenzi de la 251 euro la 5000 euro.

Sunt interzise comercializarea, detinerea, folosirea, precum si reclama la aparatelor de detectare a radarelor, precum si a celor antiradar. Aceste fapte reprezinta contraventie. Pedeapsa consta in aplicarea unei amenzi cu valoare cuprinsa intre 250 si 5000 Euro, suspendarea permisului de conducere pe minim 60 zile si confiscarea detectorului de radar sau a aparatului antiradar.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil pe teritoriul luxemburghez pentru primele 90 de zile de sedere. Dupa 90 de zile, persoanele care continua sa rezideze pe teritoriul Marelui Ducat trebuie sa-si preschimbe permisul de conducere romanesc cu unul luxemburghez, apeland la serviciul competent al Ministerului Transporturilor luxemburghez.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte implicata, formularul-tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are inscris pe ea un numar de telefon la care se raspunde in regim de permanenta.
Apelati numarul de telefon inscris pe polita si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

In cazul unui accident soldat cu avarierea grava a autoturismului sau vatamarea ori decesul unei persoane, este interzisa mutarea vehiculului pana la sosirea politiei la locul accidentului, care constata faptele si intocmeste un proces verbal. Acest document este esential pentru stabilirea vinovatiei si se impune obtinerea unei copii din partea agentului de politie constatator.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa apeleze la o firma specializata din Luxemburg sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

 • serviciul de urgente – 112
 • politia - 113


Reglementari vamale
 

Regulamentul vamal luxemburghez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucati tigari; 1 litru bauturi alcoolice; 50 g parfumuri. Nu exista limite pentru sumele importate sau exportate in euro sau alte valute. Sumele in valute straine se pot schimba liber.


Utilizarea cartilor de credit

In Luxemburg sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa. Sunt acceptate, de asemenea, cecurile de calatorie.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.


Regimul animalelor de companie

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

 • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
 • carnetul de sanatate veterinar
 • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
 • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului.

Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Luxemburg
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.