Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Skopje

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Macedonia

Conditii de intrare si regim de sedere

 Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Republica Macedonia pentru calatorii de scurta sedere, pana la 90 de zile, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari.

Intrarea fara viza pe teritoriul Republicii Macedonia a cetatenilor romani se face pe baza cartii de identitate, care trebuie sa fie valabila.

Puncte de trecere frontiera:

  • Serbia: Blace, Volkovo, Jazince, Pelince, Sopot si Tabanovce
  • Bulgaria: Deve Bair, Delcevo si Novo Selo
  • Grecia: Bogorodica, Gevgelija, Dojran si Medzitlija
  • Albania: Kafasan, Seveti Naum, Stenje si Blato.

Atragem atentia cetatenilor romani asupra obligativitatii ca, in termen de 24 de ore de la intrarea in Macedonia, sa se inregistreze la Politia pentru straini / Sectia de politie din localitatea respectiva. Acest lucru este valabil cu precadere in situatia in care cetatenii romani locuiesc la persoane particulare.

In situatia cazarii la hotel aceasta responsabilitate este preluata de receptia unitatii hoteliere.

 


Amenintari teroriste
 

Pe teritoriul Republicii Macedonia nu au fost semnalate activitati ale unor organizatii si grupuri teroriste care sa vizeze sistematic strainii aflati pe teritoriul acestei tari.


Siguranta si criminalitate

In Macedonia rata criminalitatii este relativ redusa si, rareori criminalitatea sau alte fapte antisociale sunt indreptate asupra turistilor.

Pierderea/furtul banilor si documentelor se reclama la Sectia de politie aflata in zona in care s-a produs evenimentul. Dupa eliberarea documentului de calatorie de catre Sectia consulara, cetateanul roman trebuie sa se prezinte la Sectia de politie care i-a eliberat dovada pierderii pasaportului pentru aplicarea vizei de iesire.


Transportul public

In Republica Macedonia, cel mai dezvoltat sector de transport, este cel rutier. Autobuzele asigura legaturile intre aproape toate localitatile.

In orase transportul public este asigurat, de asemenea, cu autobuze.


Sistemul medical

Are doua componente: de stat si privat. In sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost. Pentru asistenta medicala gratuita este necesara asigurarea medicala incheiata la firmele autorizate inainte de efectuarea calatoriei.


Conditii privind traficul auto

La granite, pe langa permisul de conducere trebuiesc prezentate cartea verde valabila si pentru Macedonia (nu este suficient numai Uniunea Europeana) si asigurarea internationala de sanatate.

Viteza legala maxima este de 60 km/h in localitati, 80 km/h in afara localitatilor, 100 km/h pe sosele regionale si 120 km/h pe autostrazi.

Se percep taxe de autostrada.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Macedoniei pe toata durata de valabilitate

Informatii privind cazurile de accidente de circulatie

Accidentele de orice fel trebuie semnalate la cea mai apropiata sectie de politie, iar autoturismele trebuie sa ramana in pozitia avuta dupa momentul producerii coliziunii, pana la sosirea agentului de circulatie.


Reglementari vamale

Sumele de bani ce urmeaza sa fie introduse in Macedonia este recomandabil sa fie declarate in scris la granita.

Este interzisa introducerea in Republica Macedonia de droguri, alte tipuri de substante similare, armament, munitie, substante toxice sau radioacticve.


Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi introduse in Republica Macedonia numai in baza retetelor, fiselor de externare din spital sau alte documente in care este precizat diagnosticul si se prescrie tratamentul medicamentos.


Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse in Republica Macedonia in baza unor dovezi privind starea de sanatate a animalelor si situatia vaccinarilor eliberate in tara de domiciliu.


Utilizarea cartilor de credit

In Macedonia sunt acceptate cartile de credit cu valabilitate internationala (de ex. Visa, Mastercard etc.), acestea putand fi utilizate pentru plata bunurilor achizitionate si a serviciilor prestate pe teritoriul Macedoniei.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Macedonia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.