Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Kuala Lumpur

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Malaezia

Conditii de intrare si regim de sedere

Intre Romania si Malaezia exista un regim de scutire reciproca de vize in cazul cetatenilor proprii care calatoresc in cealalta tara pentru o perioada de maximum 90 de zile in scopuri nelucrative. Orice sedere mai lunga de 90 de zile, indiferent de scopul ei (casatorie, studii, munca, vizita, turism), presupune obtinerea in prealabil a unei vize malaeziene de lung sejur. Aceasta poate fi obtinuta la orice consulat malaezian din strainatate.

La punctele de frontiera malaeziene se aplica cetatenilor romani o viza (nenominala) sub forma unei stampile in pasaport prin care se acorda care dreptul de sedere in Malaezia pentru o perioada de 90 de zile, conform acordului dintre cele doua state. Cu toate acestea, se recomanda cetatenilor romani sa verifice, la punctul de frontiera, daca stampila malaeziana prevede intr-adevar dreptul lor de sedere pentru 90 de zile, sau doar pentru 30 de zile, intrucat unii functionari locali pot reduce din proprie initiativa aceasta perioada legal admisa.

In acelasi timp, se recomanda in mod deosebit cetatenilor romani care doresc sa beneficieze de toata durata vizei sa calculeze cu atentie data la care trebuie sa paraseasca Malaezia, deoarece stampila din pasaport prevede 90 de zile de la data intrarii in tara, fara insa a specifica data ultimei zile de valabilitate a vizei. Autoritatile malaeziene sunt extrem de stricte in privinta incadrarii in termenele indicate. Depasirea perioadei de valabilitate a vizei poate fi sanctionata cu expulzarea din Malaezia, sau chiar cu detentie, urmata de expulzare. Masura este determinata de existenta unui numar foarte mare de cetateni straini fara forme legale, care muncesc la negru in Malaezia.

Cetatenii romani care calatoresc din Malaezia peninsulara in statele Sarawak si Sabah, din nordul insulei Borneo, trebuie sa aiba asupra lor pasaportul, desi deplasarea se efectueaza in interiorul teritoriului malaezian. Autoritatile locale din cele doua state cer prezentarea pasaportului la sosire si plecare chiar pentru zborurile interne.

Pentru mai multe informatii privind regimul de calatorie in Malaezia, recomandam consultarea informatiilor puse la dispozitie de autoritatile malaeziene:

·  Ministerul Afacerilor Externe al Malaeziei

·  Ambasada Malaeziei in Romania (Piata Cantacuzino 1, Bucuresti; Tel:021-211-3801; Fax. 021-210- 0270; E-mail: mwbucrst@itcnet.ro)

Amenintari teroriste

Guvernul malaezian duce o politica de maxima vigilenta si intransigenta fata de fenomenul terorist, care este insa o realitate prezenta in toata Asia de sud-est. Chiar daca in Malaezia nu s-au inregistrat atentate cu bombe sau executii aleatorii, fenomenul terorist s-a manifestat, incepand din anul 2000, prin rapirile de persoane din randul turistilor, mai ales in insulele izolate din estul statului Sabah, de catre grupari cu baza in sudul insulelor Filipine si care actioneaza sub egida organizatiei terorist-separatiste Abu Sayyaf.

Incepand din 2004, marina si politia de coasta malaeziene patruleaza intens apele teritoriale dintre Malaezia si Filipine, in estul coastelor statului Sabah, iar autoritatile malaeziene dau asigurari constante ca zona este sigura pentru turism. Cu toate acestea se recomanda ca excursiile pe mare catre insulele indepartate de coasta sa se faca numai dupa consultarea agentiilor de turism, cu inscrierea nominala pe listele acestora si folosind numai ambarcatiuni puse la dispozitie de firmele de transport oficiale, care opereaza sub protectia fortelor de securitate malaeziene, evitandu-se improvizatiile oferite de indivizi privati locali.

Persoanele care doresc sa calatoreasca din Malaezia in sudul Thailandei sunt avertizate ca, de la inceputul anului 2004, se inregistreaza o recrudescentaa terorismului in provinciile thailandeze Pattani, Yala, Narathiwat si Songkhla, aflate la frontiera cu Malaezia. Aici au murit peste 500 de persoane, multe din ele executate la intamplare de catre membrii gruparilor separatist-fundamentaliste din zona, care vizeaza in special obiectivele turistice: hoteluri, baruri, magazine, piete, infrastructura rutiera. Autoritatile malaeziene recomanda evitarea calatoriilor in zona din sudul Thailandei, daca acestea nu sunt neaparat necesare.

Siguranta si criminalitate

Fiind o destinatie turistica majora in Asia de sud-est, Malaezia primeste anual 11-12 milioane de turisti din toata lumea. Climatul general in tara este unul de siguranta pentru turistii straini care nu-si asuma riscuri, dar, cu toate acestea, o parte din formele de infractionalitate inregistrate este legata tocmai de afluxul turistic.

Legislatia malaeziana este intransigenta si pedepseste cu maxima severitate detinerea de droguri, chiar si in cantitati foarte mici. Detinatorii de droguri sau de stimulente amfetaminice primesc condamnari lainchisoare pe termen lung si o pedeapsa corporala prin aplicarea mai multor lovituri de rotan, iar persoanele prinse traficand droguri primesc automat pedeapsa capitala.

Cele mai frecvente infractiuni sunt furtul de pasapoarte, de genti, obiectelor din masini, clonarea cartilor de credit, loteriile frauduloase prin internet. Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelat numarul de urgenta al politiei:

·  politia999

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Pentru infractiuni de mai mica gravitate, tribunalul poate decide, inainte de judecarea inculpatului, eliberarea sa pe cautiune si cuantumul acesteia. Decizia este strict la discretia judecatorului. La cerere, inculpatii pot fi vizitati in detentie de reprezentanti ai ambasadei.

Malaezia este o tara predominant musulmana, dar ea nu impune un cod vestimentar strict nici conationalilor sai, nici vizitatorilor de alte religii. Cu toate acestea, se recomanda o tinuta vestimentara decenta in toate situatiile, mai cu seama la vizitarea unor muzee si moschei. Anumite detalii vestimentare, care nu trezesc reactii in alte tari, pot fi percepute de o parte a publicului local drept provocatoare si transmite impresii gresite, avand drept rezultat replici sau atitudini dispretuitoare. Pe plajele malaeziene costumul de baie completeste obligatoriu.

Sistemul medical

Desi calatoriile in Malaezia sunt in general sigure si nu pun probleme deosebite turistilor care evita situatiile de risc, se recomanda totusi incheierea unei asigurari medicale si de calatorie inainte de plecarea din tara. In Malaezia sunt acceptate asigurarile medicale de calatorie incheiate in alte tari. Spitalele private malaeziene ofera tratamente de calitate si au dotari tehnice de ultima ora, dar preturile serviciilor medicale sunt ridicate.

Nu exista obligativitatea vaccinarii la intrarea in Malaezia pentru nici un fel de boala. Turistilor care vin in aceasta tara li se recomanda totusi sa consulte un medic inainte de a calatori, in legatura cu posibila imunizare impotriva unor boli tropicale. Sunt relativ raspandite tuberculoza si hepatitele A si B, precum si febra dengue, impotriva careia insa nu exista vaccin.

In cazul cand au nevoie de asistenta medicala sau stomatologica in conditii de urgenta, turistii romani sunt sfatuiti sa se adreseze in primul rand receptiei hotelului unde sunt cazati, care poate contacta serviciul de ambulanta sau ii poate dirija spre cel mai apropiat spital sau cabinet stomatologic.

Traficul auto

In Malaezia, circulatia se desfasoara pe partea stanga a sensului de mers, la fel ca si in alte tari din Asia de sud-est. Centura de siguranta este obligatorie pentru locurile din fata.

In ultimele doua decenii, s-au facut mari investitii in infrastructura rutiera, care se prezinta la un nivel de varf. Toate autostrazile sunt bine amenajate si intretinute, avand servicii (popasuri cu statii de alimentare, bufete, restaurante, magazine si grupuri sanitare curate) la fiecare 30-40 km. Limita de viteza pe autostrada este de110 km/ora dar, pe anumite segmente marcate cu claritate, ea poate fi redusa pana la 80-90 km/ora. Autostrazile sunt cu taxa. Drumurile nationale si alte sosele se prezinta in general in stare buna, carosabilul fiind reparat si refacut periodic.

Parcarile in orase sunt bine reglementate, indicate si clar trasate pe carosabil. Bordurile inalte nu permit parcarea cu doua roti pe trotuar. Exista parcari la nivelul solului sau supraetajate la toate hotelurile, complexele comerciale sau in apropierea punctelor de interes turistic. De-a lungul trotuarelor sunt trasate dungi galbene, care interzic parcarea in timpul zilei. Vehiculele parcate in locuri interzise sunt tractate pe cheltuiala conducatorului auto.In intersectiile nemarcate si la sensurile giratorii se aplica prioritatea de dreapta. Limita admisa de alcoolemie este 0,08 0/00.

Informatii pentru cazuri de accidente

In cazul producerii unui accident usor de circulatie, masina trebuie trasa la marginea drumului, pentru a se evita producerea altor accidente si asteptata sosirea politiei rutiere, care in general este prompta si eficienta.

Permisul de conducere

Desi in privinta recunoasterii reciproce a permiselor de conducere nu exista un acord bilateral, se poate utiliza permisul de conducere romanesc in Malaezia in interiorul perioadei de 90 de zile. Pentru cei care stau mai mult de 90 de zile in Malaezia, se recomanda contactarea autoritatii in domeniul transportului rutier pentru obtinerea unui permis de conducere malaezian sau a unui permis de conducere international (reinnoibil anual).

Utilizarea cartilor de credit

Sunt acceptate majoritatea cartilor de credit cu circulatie internationala (Visa, MasterCard, Diners, American Express). Totusi, pentru siguranta, turistii romani pot consulta banca emitenta spre a constata daca o alta carte de credit, pe care o detin, este acceptata sau nu in Malaezia.

Reglementari vamale

Orice bagaj poate fi inspectat in totalitate defunctionarii vamali la intrarea in Malaezia.

Produsele taxabile sau a caror introducere in Malaezia este restrictionata sunt urmatoarele: toate produsele electrice au nevoie de permis de import; toate produsele mai noi de 6 luni sunt taxabile (se recomanda pastrarea facturilor de cumparare pentru a putea fi aratate la cerere); videocasete si filme profesioniste (trebuiesc vizionate de Film Censorship Board) pe cheltuiala detinatorului; obiecte din metale pretioase; plantele au nevoie de Certificat Fitosanitar eliberat de Ministerul Agriculturii; calculatoarele nu se taxeaza, dar numarul lor este limitat la 3 bucati de familie, avand nevoie de licenta de import; nu pot fi vandute in interval de un an de la introducerea in Malaezia; bauturile alcoolice si tigarile sunt supuse unor taxe ridicate de import.

Urmatoarele produse sunt interzise la introducerea in tara (conform informatiilor puse la dispozitie de autoritatile vanmale malaeziene): arme de foc, alte arme, artificii, explozibili, munitie, cutite; narcotice si droguri (infractorii sunt pedepsiti prin pedeapsa cu moartea); alimente, indiferent de natura lor; materiale pornografice sau cu caracter politic subversiv (carti, videocasete, filme); lingouri de aur; aparate de telefon si fax (este necesara licenta de import); aparate de radio cu unde scurte; publicatii cu caracter comunist; orice produs de provenienta din Israel.

La intrarea si iesirea din tara, calatorii pot avea asupra lor o suma in moneda nationala malaeziana (ringgit) care sa nu depaseasca 1.000 RM (circa 300 USD). Nu exista restrictii in privinta introducerii altor valute (in numerar sau cecuri de calatorie), sau a scoaterii lor la plecare, cu conditia ca suma scoasa din tara in nici un caz sa n-o depaseasca pe cea introdusa la venire. Daca apar neconcordante in aceasta privinta, sanctiunile merg de la o amenda de 10.000 RM (3.000 USD) pana la o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani, sau ambele.

Regimul medicamentelor

Nu exista limitari cantitative la introducerea unor medicamente in Malaezia, dar cele de tip amfetaminic sunt asimilate cu drogurile, iar detinerea de droguri antreneaza pedepse severe, mergand pana la pedeapsa capitala.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse in Malaezia numai dupa obtinerea unei autorizatii de import, inainte de intrarea animalului in tara. Acesta are nevoie de un certificat de sanatate, eliberat in interval de maximum 7 zile inainte de data zborului, care sa ateste ca animalul provine dintr-o tara fara pericol de rabie. Dovada de vaccinare trebuie sa ateste ca animalul a facut toate vaccinurile necesare intr-un interval de 30-180 de zile inainte de data zborului. Documentele medicale insotitoare trebuie sa mentioneze rasa, varsta, culoarea si numele animalului, numele proprietarului si detaliile zborului. Persoanele care calatoresc cu animale de companie trebuie sa anunte aeroportulcu minimum o saptamana inainte de data sosirii in Malaezia, pentru a rezerva spatiu de carantina. Animalele petrec obligatoriu o luna in carantina, dar pot fi eliberate dupa doua saptamani, urmand sa efectueze restul perioadei de carantina la domiciliul proprietarului.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 16 martie 2009 

Info Malaezia
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.