Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Roma

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Malta

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani pot intra pe teritoriul Maltei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile.

Pentru a preintampina eventuale dificultati se recomanda cetatenilor romani ca in primul semestru al anului in curs sa aiba asupra lor pasaportul, pe durata deplasarii  in spatiul Uniunii Europene.


Amenintari teroriste

Malta nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene, intre care si cele din Malta, au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetatenilor romani care calatoresc in Malta li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile malteze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

Malta este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale sau benzinarii).

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea biroului local de politie.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor malteze, trebuie apelate urmatorul numar de urgenta:

  • 112 –ambulanta, pompieri, politie


Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Malta. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Malta sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii. In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul maltez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto

Tipul de circulatie este cel anglo-saxon, circulatia desfasurandu-se pe partea stanga a drumului. Exista putine semne de circulatie. Se acorda prioritate persoanelor aflate pe trecerea pietoni, indiferent de tipul intersectiei. Starea generala a drumurilor este buna.

In cazul producerii unui accident, soferu trebuie sa ramana la fata locului, sa anunte politia si sa nu deplaseze autoturismul.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil o perioada de 90 de zile de la data intrarii pe teritoriul Maltei.


Reglementari vamale

Regulamentul vamal maltez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari: 200 bucati; 1 litru bauturi alcoolice; parfumuri 50 g.


Regimul animalelor de companie

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care vor fi introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • carnetul de sanatate veterinar
  • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
  • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange, care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic). Acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea calatoriei animalului.

 

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Malta
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.