Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Londra

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Marea Britanie


Informatii utile


Incepand cu 1 Ianuarie 2007, cetatenii romani pot calatori in Marea Britanie fara viza, cu pasaport turistic valabil sau carte de identitate valabila, in scop turistic sau pentru studii.

Turistii romani pot ramane in Marea Britanie o perioada de cel mult trei luni.

Indrumari pentru cetatenii din Bulgaria si Romania pentru obtinerea permisiunii de a lucra in Marea Britanie


1. Scopul indrumarilor de fata este de a prezenta pasii pe care este necesar sa ii faceti, dvs. si familiile dvs., ca cetateni ai Bulgariei sau Romaniei, daca doriti sa lucrati in Marea Britanie dupa data de 1 ianuarie 2007. Ele prezinta documentele pe care este posibil sa trebuiasca sa vi le procurati pentru a ocupa legal un loc de munca si etapele pe care trebuie sa le parcurgeti in acest sens. De asemenea, va arata ce puteti face daca veniti sau va aflati deja in Marea Britanie cu un alt scop (de exemplu, la studii sau ca liber profesionist) si doriti sa obtineti un document care sa va confirme statutul.

2. Dupa data de 1 ianuarie 2007, veti putea calatori si locui liber in orice stat membru al Uniunii Europene. Nu veti avea nevoie de permisiunea de a intra sau de a ramane sa locuiti liber in Marea Britanie. Veti avea dreptul de a locui in orice stat membru fara nici o restrictie in primele trei luni si de a ramane ca rezident legal in statul respectiv cat timp doriti, cu conditia de a exercita un drept prevazut in tratatul de aderare ca student, liber-profesionist sau daca sunteti independent din punct de vedere economic (dar nu activ din punct de vedere economic). Dar nu beneficiati automat de dreptul la sedere ca salariat (decat daca sunteti exceptat de la cerintele de autorizare pentru munca – v. paragraful 6 de mai jos).

3. Daca doriti sa lucrati in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007, in functie de situatia personala, puteti indeplini conditiile pentru a primi un certificat de inregistrare sau un carnet de munca. Membrii familiei pot, de asemenea, indeplini conditiile pentru a primi un certificat de inregistrare sau un carnet de munca sau, daca sunt cetateni ai tarilor din afara spatiului economic european, un permis de sedere sau o stampila in pasaport, reprezentand autorizarea de sedere. Cititi indrumarile de mai jos inainte de a inainta cererea. Modul de completare a cererii este prezentat in paragrafele 20-27.

Autorizarea pentru munca

4. Guvernul britanic a declarat ca va asigura cetatenilor bulgari si romani accesul gradat pe piata fortei de munca britanice, incepand de la 1 ianuarie 2007. Aceasta inseamna ca, dupa aceasta data, cetatenii din Bulgaria si Romania vor continua sa aiba nevoie de autorizare pentru a lucra in Marea Britanie. Daca va angajati fara obtinerea acestei autorizatii, atat dvs. cat si angajatorul dvs. va puteti face vinovati de un delict penal (v. paragrafele 34-35 de mai jos).

5. Pentru obtinerea acestei autorizatii, in mod normal vi se va cere sa obtineti un carnet de munca. Nu va fi insa nevoie sa obtineti caretul de munca daca:

• sunteti exceptat de la cerintele de autorizare (v. paragrafele 6-8 de mai

jos); sau

• veniti in Marea Britanie prin intermediul Schemei pentru Muncitorii Agricoli Sezonieri (SMAS) si detineti un carnet de munca valabil, emis de un operator SMAS; sau

• vi s-a permis intrarea sau ramanerea in Marea Britanie inainte de 1 ianuarie 2007 si pasaportul dvs. este insotit de o conditie care limiteaza angajatorul la un anumit angajator sau categorie de angajare (de exemplu, daca va aflati deja in Marea Britanie ca detinator de permis de munca sau ca au pair). Daca aceasta permisiune de intrare sau de ramanere expira inainte ca dvs. sa indepliniti conditiile de exceptare de la cerintele pentru autorizarea pentru munca (v. paragraful 7 de mai jos) sau doriti sa ocupati alt loc de munca decat cel pentru care vi s-a dat permisiunea, este posibil sa aveti nevoie de un carnet de munca.

Exceptarea de la cerintele pentru autorizare pentru munca

6. Nu aveti nevoie de nici un document care sa ateste autorizarea pentru munca daca sunteti exceptat de la aceasta conditie. Daca sunteti exceptat, veti putea ocupa un loc de munca fara restrictii. Puteti, daca doriti, sa solicitati un certificat de inregistrare care sa confirme ca nu aveti restrictii in ocuparea unui loc de munca (v. paragraful 21 de mai jos, care precizeaza ce formulare trebuie sa completati).

7. Sunteti scutit de cerinta de a obtine autorizare pentru munca in Marea Britanie daca:

• aveti permisiunea de intrare conform Legii 1971 privind imigrarea si aceasta permisiune nu va impune restrictii in ce priveste ocuparea unui loc de munca in Marea Britanie. De exemplu, vi s-a permis sa ramaneti ca sot/sotie a unui cetatean britanic sau ca persoana aflata in intretinerea unui detinator de permis de munca;

• ati lucrat cu permisiune si fara intrerupere in Marea Britanie o perioada de 12 luni, care se incheie pe sau dupa 31 decembrie 2006. De exemplu, sunteti deja in Marea Britanie ca detinator de permis de munca sau in alta categorie care asigura permisiunea de a lucra (de exemplu, ca student, ati lucrat cu norma partiala timp de 12 luni fara intrerupere);

• asigurati servicii in Marea Britanie pentru un angajator aflat in alta parte a spatiului economic european;

• sunteti si cetatean al Marii Britanii sau al altui stat din spatiul economic european, altul decat Bulgaria , Romania sau Elvetia;

• sunteti membru al familiei unui cetatean din spatiul economic european, care isi exercita in Marea Britanie un drept prevazut in tratatul de aderare (cu exceptia cazului in care sunteti membru al familiei unui cetatean bulgar sau roman, supus cerintelor de autorizare pentru munca) sau sotul/sotia sau partenerul civil al unui cetatean britanic sau al unei persoane stabilite in Marea Britanie.

8. Puteti, de asemenea, constitui o exceptie de la cerintele de autorizare pentru munca daca aveti un nivel inalt de calificare. Pentru aceasta insa, va trebui sa demonstrati ca indepliniti anumite criterii si sa obtineti un certificat de inregistrare pe aceasta baza (v. paragraful 9 de mai jos).

Salariati cu nivel inalt de calificare

9. Pentru a fi considerat ca avand un nivel inalt de calificare, trebuie:

• sa obtineti un punctaj suficient in sistemul de puncte stabilit pentru actualul Program pentru Migrantii cu Inalta Calificare. Detalii suplimentare despre Programul pentru Migrantii cu Inalta Calificare, inclusiv atributele pentru care se acorda puncte, se gasesc pe pagina de http://www.workingintheuk.gov.uk . Nu vi se va cere sa indepliniti conditiile acestui program cu privire la cunoasterea limbii engleze; sau

• sa indepliniti criteriile pentru aprobarea permisiunii de ramanere, in conformitate cu actuala Schema Postuniversitara pentru Stiinta si Tehnologie sau cu Schema Postuniversitara Scotiana. Pentru a indeplini conditiile in acest sens trebuie ca, in ultimele 12 luni, sa fi obtinut o diploma sau un grad postuniversitar national (inclusiv masterat sau doctorat) din partea unei institutii de invatamant din Scotia, un grad cu second class honours sau mai mult intr-o disciplina aprobata de Ministerul Educatiei in conformitate cu Schema Postuniversitara pentru Stiinta si Tehnologie (ista acestor discipline poate fi gasita pe pagina de internet www.ind.homeoffice.gov.uk ), sau un masterat sau un grad postuniversitar in orice disciplina.Vom emite un certificat de inregistrare care sa confirme ca detinatorul nu este supus restrictiilor in ocuparea unui loc de munca in domeniul in care il consideram ca avand un nivel inalt de calificare.

Liber-profesionistii si autorizarea pentru munca

10. Daca lucrati ca liber-profesionist si va exercitati in acest sens un drept ce decurge din tratatul de aderare, nu aveti nevoie sa obtineti autorizatie pentru activitatea respectiva, dar s-ar putea, la cerere, sa fie nevoie sa dovediti ca sunteti cu adevarat liber-profesionist. Daca va exercitati un drept ce decurge din tratatul de aderare ca liber-profesionist, puteti solicita un certificat de inregistrare care sa confirme acest statut, dar acest lucru nu este obligatoriu, iar certificatul de inregistrare astfel obtinut nu va da dreptul de a lucra altfel decat ca liber-profesionist.

Studentii si autorizarea pentru munca

11. Daca sunteti student in Marea Britanie, puteti lucra pana la 20 ore pe saptamana fara a obtine un carnet de munca. Dar, daca doriti sa lucrati, este absolut necesar ca mai intai sa obtineti un certificat de inregistrare care sa confirme ca exercitati un drept inclus in tratatul de aderare, ca student. Acesta va va autoriza sa lucrati pana la 20 ore pe saptamana. Va trebui sa dovediti ca sunteti inscris la o institutie de invatamant cu statut legitim.

Daca sunteti student si doriti sa lucrati mai mult de 20 ore pe saptamana, va trebui sa obtineti un carnet de munca. Daca doriti sa va exercitati drepturile conform tratatului de aderare ca student si nu intentionati sa lucrati, nu vi se cere sa va inregistrati.

Carnetul de munca

12. Veti avea nevoie de o oferta de loc de munca in Marea Britanie inainte de a vi se putea elibera un carnet de munca si, daca aveti o astfel de oferta, trebuie sa obtineti un carnet de munca inainte de a incepe activitatea. Daca incepeti sa lucrati inainte de a va fi eliberat carnetul, munca va fi considerata ilegala. Carnetul de munca precizeaza cine este angajatorul detinatorului si, cu exceptia cazului in care este vorba de membri de familie autorizati, ocupatia sau categoria profesionala pentru care a fost eliberat.

Carnetul de munca nu este eliberat pe o perioada determinata, dar valabilitatea sa inceteaza odata cu activitatea pentru care a fost eliberat. Daca schimbati locul de munca, va trebui sa solicitati un nou carnet de munca, pentru noua activitate.

13. Carnetul de munca poate fi eliberat pentru urmatoarele categorii de activitati:

• personalul operational de la sol, de aeroport, al unei companii aeriene straine

• persoanele care lucreaza in regim au pair

• personalul de serviciu angajat in locuinte particulare

• angajati ai guvernelor straine

• medici cu grade postuniversitare, stomatologi si medici generalisti rezidenti

• personalul de serviciu particular angajat in resedintele diplomatice

• reprezentantii ziarelor, agentiilor de stiri sau companiilor de radio si televiziune straine

• reprezentantii unici ai firmelor straine

• profesorii si personalul didactic pentru limbi straine inclusi in programele de schimb aprobate

• asistentele medicale calificate in practica supravegheata

Conditiile pentru eliberarea unui carnet de munca pentru aceste categorii sunt prezentate in Anexa A a documentului de fata, iar formularul de cerere (BR3) precizeaza de ce acte doveditoare este nevoie pentru a va sustine cererea.

14. Daca locul de munca vizat nu intra in nici una dintre categoriile de mai sus, carnetul de munca nu poate fi eliberat decat daca angajatorul a obtinut aprobarea pentru angajare, folosind procedurile curente valabile pentru permisele de munca. Ceea ce inseamna ca angajatorul trebuie mai intai sa obtina o scrisoare de aprobare pentru angajare de la Permise de Munca ( UK ).

Criteriile si procedurile pentru emiterea scrisorilor de aprobare conform procedurilor curente pentru permisele de munca se gasesc pe pagina de internet www.workingintheuk.gov.uk . Aprobarile conform procedurilor pentru permisele de munca se dau, in general, pentru activitati cu nivel inalt de calificare si in cazurile in care nu exista personal calificat rezident pentru a ocupa postul respectiv. Procedurile pentru permisele de munca includ insa si Schema

Sectoriala, prin care o cota stabilita de permise pot fi eliberate pentru munci necalificate din industria alimentara. Detalii suplimentare referitoare la Schema Sectoriala gasiti pe pagina de internet www.workingintheuk.gov.uk .

15.Chiar daca angajatorul obtine scrisoarea de aprobare de la Permise de Munca (UK), aceasta nu constituie o autorizare pentru munca. Trebuie sa trimiteti aceasta scrisoare, impreuna cu un formular BR3 completat, ca cerere pentru eliberarea unui carnet de munca. Abia dupa primirea carnetului de munca va puteti incepe activitatea pentru angajator.

Membrii familiei

16. Membrii bulgari si romani ai familiei unui cetatean bulgar sau roman care isi exercita un drept ce decurge din tratatul de aderare in Marea Britanie si este exceptat de la cerintele de autorizare pentru munca au dreptul de a primi un certificat de inregistrare, care confirma ca si ei sunt, la randul lor, exceptati de la aceste cerinte. Solicitarile in acest sens se fac prin completarea unui formular BR1. Rudele unui cetatean bulgar sau roman care isi exercita un drept ce decurge din tratatul de aderare in Marea Britanie si care provin din afara spatiului economic european pot solicita un permis de sedere pentru membrii de familie, prin intermediul unui formular BR5.

17. In cazul in care o persoana este cetatean bulgar sau roman si face parte din familia unui bulgar sau roman care se afla in Marea Britanie ca salariat, liber-profesionist sau student si nu este exceptat de la cerintele de autorizare pentru munca, ruda va trebui, la randul sau, sa obtina un carnet de munca pentru a putea lucra in Marea Britanie. Criteriile pentru eliberarea unui astfel de document sotului aflat in intretinere nu vor include insa testul de aptitudini sau conditia privind disponibilitatea fortei de munca locale. Carnetul de munca va confirma faptul ca persoana are permisiunea de a lucra ca membru de familie autorizat. Cererile in acest sens se vor face prin intermediul unui formular BR4 (v. paragrafele 20-21 de mai jos). Rudele unui bulgar sau roman detinator al unei autorizatii de munca si care provin dintr-un stat din afara spatiului economic european pot solicita autorizarea de sedere pentru membrii de familie. Aceasta se va face cu ajutorul unui formular BR6.

18. Va rugam sa retineti ca nu veti putea primi autorizarea pentru munca eliberata membrilor de familie autorizati daca sunteti ruda unei persoane detinatoare a permisului de munca eliberat conform Schemei pentru Muncitorii Agricoli Sezonieri sau a carnetului de munca eliberat pentru activitatea de au pair sau ca participant in Schema Sectoriala.

19. Daca sunteti ruda unui cetatean din spatiul economic european inregistrat in cadrul Schemei pentru Inregistrarea Salariatilor (SIS) si intentionati sa lucrati, sunteti exceptat de la cerintele privind autorizarea pentru munca si puteti solicita de drept un certificat de inregistrare care sa va confirme acest statut. Cererile in acest sens se vor face cu ajutorul unui formular BR7. Dar, daca sunteti ruda unui cetatean din spatiul economic european (exceptand persoanele inregistrate in cadrul SIS si bulgarii si romanii care au nevoie de autorizatie pentru a lucra) care isi exercita un drept ce decurge din tratatul de aderare in Marea Britanie si care solicita eliberarea unui certificat de inregistrare care sa confirme acest statut, puteti fi inclus in solicitarea persoanei respective. Aceasta se va face prin intermediul unui formular EEA1, trimis la:

European Applications
Immigration & Nationality Directorate
Lunar House
40 Wellesley Road Croydon CR9 2BY

Cum solicitati documentul

Formulare de cerere

20. Inainte de a solicita un document, este important sa va asigurati ca utilizati formularul corect. Aceasta va contribui la examinarea fara intarzieri inutile a solicitarii dvs. Este bine sa completati sectiunile relevante ale formularului si sa raspundeti la intrebarile care va privesc pe dvs. si membrii familiei dvs.

21. Formularul pe care va trebui sa il completati depinde de situatia dvs. si de documentul pe care il solicitati:

(i) Daca solicitati un certificat de inregistrare, care sa confirme ca:

• sunteti liber-profesionist;

• sunteti independent din punct de vedere financiar;

• sunteti student;

• sunteti exceptat de la cerintele privind autorizarea pentru munca pentru ca va incadrati intr-una dintre categoriile incluse in paragraful 7 de mai sus; trebuie sa completati formularul BR1

Daca aveti membri ai familiei care sunt cetateni ai unor state din spatiul economic european, ii puteti include in cererea dvs. (cu exceptia cazului in care va incadrati in categoria de la 17 de mai sus).
(ii) Daca solicitati un certificat de inregistrare care sa confirme ca sunteti exceptat de la cerinta de a obtine un document de autorizare pentru munca pentru ca aveti un nivel inalt de calificare, trebuie sa completati formularul BR2
Daca aveti membri ai familiei care sunt cetateni ai unor state din spatiul economic european, ii puteti include in cererea dvs.

(iii) Daca solicitati eliberarea unui carnet de munca (cu exceptia cazului in care sunteti membru de familie autorizat – v. paragraful 17 de mai sus) trebuie sa completati formularul BR3

(iv) Daca solicitati eliberarea unui carnet de munca in calitate de membru de familie autorizat (v. paragraful 17) trebuie sa completati formularul BR4

(v) Daca ati obtinut un certificat de inregistrare si aveti rude care nu sunt cetateni ai unui stat din spatiul economic european, acestea pot solicita un permis de sedere prin intermediul unui formular BR5

(vi) Daca ati obtinut un carnet de munca si aveti rude care nu sunt cetateni ai unui stat din spatiul economic european, acestea pot solicita stampila care confirma dreptul de sedere pentru membrii familiei, folosind formularul BR6

(vii) Daca solicitati un certificat de inregistrare ca ruda a unei persoane inregistrate conform SIS, puteti completa formularul BR7

Toate aceste formulare pot fi obtinute de la centrul nostru de distributie.

Telefon: 08705 210224 (9:00 – 17:00, luni - vineri) Sau de pe internet:

www.ind.homeoffice.gov.uk sau www.workingintheuk.gov.uk

Documente

22. Trebuie sa depuneti toate documentele relevante, inclusiv pasapoarte/acte de identitate, conform cerintelor. Daca formularul de cerere nu specifica altceva, atunci toate documentele ar trebui sa fie in original. Daca nu puteti furniza documentele in original atunci cand faceti cererea, este bine sa explicati de ce si cand le veti putea aduce. Daca anexati o copie legalizata, ea trebuie sa fie legalizata de organismul sau autoritatea care a emis documentul original sau de un notar. Pentru a lua o decizie asupra solicitarii, va trebui sa vedem originalele pasapoartelor sau actelor de identitate si, daca este nevoie sa se dovedeasca o legatura de rudenie, originalul certificatului de casatorie sau parteneriat civil si al certificatului de nastere. Daca nu puteti furniza documentele originale, este putin probabil ca cererea sa vi se aprobe.

Fotografii

23. Va trebui sa anexati doua fotografii identice ale dvs. si ale membrilor de familie inclusi in cerere. Acestea vor fi pe fond deschis la culoare, clare si de buna calitate, facute din fata. Nu trebuie sa va infatiseze pe dvs. sau pe membrii familiei dvs. purtand ochelari de soare sau vreun obiect pe cap, decat daca acesta este obligatoriu din motive religioase sau culturale. Nu sunt acceptate fotografii in care fata este acoperita. Daca cererea este aprobata, fotografiile pe care le furnizati vor fi reproduse in documentele dvs. si ale membrilor familiei dvs. De aceea, este bine sa va asigurati ca ele vi se par acceptabile din acest punct de vedere .

Tarife

24. Examinarea cererii dvs. nu presupune plata nici unei taxe.

Inaintarea cererii

25. Cererea completata va fi trimisa prin posta, pe urmatoarea adresa:

BULGARIAN AND ROMANIAN APPLICATIONS
IMMIGRATION AND NATIONALITY DIRECTORATE
PO BOX 4160
SHEFFIELD S1 9DZ

Trimiterea cererii la orice alta adresa va duce la intarzieri. Pentru a ne ajuta sa inregistram primirea cererii dvs., va recomandam sa utilizati serviciile de trimitere speciala sau recomandata si sa pastrati numarul de inregistrare RD (Recorded Delivery) sau SD (Special Delivery) primite.

26. Toate documentele vor fi returnate prin trimitere recomandata. Daca doriti ca pasaportul si alte documente sa va fie inapoiate prin trimitere speciala, trebuie sa furnizati un plic avand dimensiunile corespunzatoare, timbrat corect.

27. Solicitarea pentru certificatul de inregistrare nu se ia in considerare decat daca va aflati deja in Marea Britanie. Daca solicitati un carnet de munca si ati primit o oferta de munca inainte de a veni in Marea Britanie, puteti trimite cererea si din afara teritoriului britanic.

Daca cererea va este refuzata

28. Daca cererea pentru un certificat de inregistrare va este refuzata pentru ca nu exercitati un drept ce decurge din tratatul de aderare, veti avea dreptul de a contesta decizia, iar in scrisoarea de refuz veti fi informat despre acest drept. Nu aveti dreptul la contestatie daca cererea vi se refuza pentru ca nu v-ati dovedit identitatea/cetatenia sau daca se constata ca dovezile nu sunt reale.

29. Daca va este refuzata cererea pentru un carnet de munca si doriti ca decizia sa fie revizuita, aceasta se va face, cu conditia sa ne furnizati motive suficient de intemeiate in termen de cel mult 28 zile. In scrisoarea de refuz veti gasi detalii referitoare la modul in care puteti solicita revizuirea.

Alegerea unui consultant pe probleme de imigrare

30. Formularele si recomandarile de fata sunt destinate sa va ajute sa va alcatuiti singur cererea. Daca totusi solicitati sfatul unui consilier pe probleme de imigrare, este bine sa fiti atent la cine apelati. Activitatea consilierilor este controlata prin intermediul Biroului Comisarului pentru Servicii de Imigrare (OISC). Pe pagina sa de internet, la www.oisc.gov.uk , veti gasi o lista de consilieri autorizati. Tot aici veti gasi link-uri catre pagini de internet ale unor avocati, juristi si jurisconsulti. Daca aveti o reclamatie cu privire la un consilier de imigrare sau va sunt necesare si alte informatii, detaliile de contact pentru OISC sunt:

Office of the Immigration Services Commissioner
5th Floor
Counting House
53 Tooley Street
London SE1 2QN

Telefon: 0845 000 0046

31. Sau Societatea de Drept, care reglementeaza activitatea avocatilor in Anglia si Tara Galilor, va poate ajuta sa gasiti un avocat. Ei pot fi contactati la numarul de telefon 0870 606 6575 sau prin internet, la http://www.solicitors-online.com . Daca aveti o reclamatie cu privire la un avocat, puteti contacta linia directa a Serviciului pentru Reclamatii din partea Consumatorilor al Societatii de Drept la numarul de telefon 0845 608 6565 sau scrie la:
The Law Society
Victoria Court
8 Dormer Place Leamington Spa Warwickshire CV32 5AE
Reclamatii cu privire la serviciul nostru

32. Daca aveti nevoie de indrumari pentru o reclamatie legata de serviciile oferite de Directia pentru Imigrari si Cetatenie, va rugam sa telefonati 0870 241 6523 sau sa consultati pagina de internet www.ind.homeoffice.gov.uk .

Reclamatiile scrise pot fi trimise la:

IND Complaints Unit
PO Box 1384
Croydon CR9 3JY

Protectia informatiilor

33. Toate informatiile pe care le transmiteti catre Home Office vor fi considerate confidentiale, dar vor putea fi dezvaluite altor departamente guvernamentale, agentii, autoritati locale, politiei, altor guverne sau organisme in scopuri legate de imigrare sau pentru a le ajuta sa isi indeplineasca functiile. Este, de asemenea, posibil ca Directia pentru Imigrari si Cetatenie sa utilizeze informatiile furnizate in programele sale de instruire.

Munca fara permisiune

34. Dupa data de 1 ianuarie 2007, va deveni ilegal pentru orice angajator sa angajeze un cetatean bulgar sau roman obligat sa detina un carnet de munca dar care nu il detine, sau care presteaza alta activitate decat cea specificata in carnet. Daca sunt gasiti vinovati, angajatorii sunt pasibili de o amenda de maximum 5.000 lire sterline pentru fiecare astfel de salariat.

35. Dumneavoastra, salariatul, veti comite de asemenea o ilegalitate in aceasta situatie si, daca sunteti gasit vinovat, sunteti pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei luni. Persoanelor care se fac vinovate de aceasta fapta li se poate oferi posibilitatea de a evita aducerea in judecata prin plata unei amenzi fixe de 1.000 lire sterline.
Sursa: www.oim.ro

CondiĆ¾ii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare in Marea Britanie pentru calatorii de scurta sedere de 90 de zile pe semestru.

Intrarea fara viza pe teritoriul Marii Britanii se face pe baza de pasaport sau carte de identitate valabile.
Legislatia in vigoare in Regatul Unit nu prevede procedura de inregistrare a cetatenilor (britanici sau straini) la consiliile sau sectiile locale de politie sau la alte institutii centrale sau locale ale statului.
Membrii de familie care nu sunt cetateni ai EEA (si sunt cetateni ai unor state pentru care este necesara obtinerea vizei de intrare in Marea Britanie) trebuie sa obtina un permis de familie EEA in cazul in care vin sa locuiasca impreuna cu sotul/sotia care este cetatean roman stabilit in Regatul Unit. Acest permis va fi obtinut inainte de efectuarea deplasarii in Marea Britanie. In cazul in care incearca sa intre pe teritoriul Marii Britanii fara un permis de familie EEA, li se poate refuza intrarea.

Accesul pe piata fortei de munca al cetatenilor romani, acesta este restrictionat si se poate face numai in baza unui permis de munca sau a unui permis eliberat in cadrul Sectors Based Scheme (Programului pe sectoare de activitate), in baza Highly Skilled Migrant Programme (Programului de migrare a fortei de munca cu inalta calificare) sau a Seasonal Agricultural Workers’ Scheme (Programului de angajare a muncitorilor agricoli sezonieri).

Amenintari teroriste
La data de 10 august 2006, autoritatile britanice au anuntat dejucarea unui posibil atac terorist de proportii, care ar fi vizat un numar de avioane ce urmau sa decoleze de pe aeroportul britanic Heathrow, cu destinatia Statele Unite. Ca urmare a acestui eveniment, autoritatile britanice au ridicat nivelul de alerta antiterorista la „Critic”, cel mai ridicat nivel de alerta. Informatii suplimentare pot fi obtinute prin consultarea informatiilor furnizate de autoritatile britanice (http://security.homeoffice.gov.uk)
Marea Britanie a fost recent tinta unui dramatic atac terorist. La 7 iulie 2005, un atac terorist sinucigas cu bombe detonate pe liniile de metrou din Londra a provocat 52 de morti si peste 700 de raniti. Printre persoanele decedate s-a numarat si o persoana cu dubla cetatenie, romana si britanica.
Cetatenilor romani care calatoresc in Marea Britanie li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile britanice si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate
Marea Britanie este o tara cu un nivel scazut al criminalitatii. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).
Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. In cazul deplasarilor in orase mari, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor britanice, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

• 112 – servicii de urgenta
Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Sistemul medical
Asigurarea medicala este obligatorie in Marea Britanie. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Marea Britanie sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii. Incheierea politelor de asigurare trebuie facuta in Romania, neexistand posibilitatea incheierii lor in Marea Britanie.
In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul britanic al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.

Conditii privind traficul auto
Circulatia se desfasoara pe partea stanga a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Folosirea centurilor de siguranta este obligatorie pentru ocupantii locurilor din fata. Asigurarea auto este obligatorie.
Parcarea se poate face numai in locurile permise. In general, plata parcarii se face prin introducerea de monede in aparatele de parcare, care elibereaza un tichet (conform timpului dorit de parcare). Tichetul trebuie afisat la vedere, in geamul sau pe bordul autoturismului. Neplata parcarii atrage imobilizarea autovehiculului.

Permisul de conducere
Permisul de conducere romanesc este valabil in Marea Britanie timp de 90 de zile de la data intrarii.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie
In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.
In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa se apeleze la o firma specializata din Marea Britanie sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Reglementari vamale
Regulamentul vamal britanic contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.
Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de tigari sau 100 de tigari de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Regimul medicamentelor
Sunt interzise atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

Regimul animalelor de companie
Autoritatile Marii Britanii impun o perioada obligatorie de carantina de 6 luni.
Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:
• identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
• carnetul de sanatate veterinar
• vaccinul antirabic in curs de valabilitate
• titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului
Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa: www.mae.ro
Ultima actualizare: 13 martie 2009

Info Marea Britanie
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.