Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
Rabat

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Legislatie - Maroc

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani pot calatori in Maroc fara vize de intrare. Perioada de sedere admisa pentru calatoriile fara vize este de 90 zile, dupa care trebuie obtinut de la autoritatile marocane un permis de sedere temporara, in baza unei motivatii corespunzatoare (casatorie, angajare in munca, reintregirea familiei, studii, activitati comerciale, profesionale, economice, religioase etc).

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia nationala marocana, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile marocane:


Amenintari teroriste

Riscul atentatelor teroriste in Maroc este relativ ridicat. In anul 2003 au avut loc o serie de atacuri teroriste in localitatea Casablanca, in incinta unor hoteluri si restaurante frecventate inclusiv de turisti straini.

Cetatenilor romani care calatoresc in Maroc li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile marocane si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranta si criminalitate

In general, infractiunile frecvente in Maroc sunt furturile de obiecte, bani etc, inselaciuni (indeosebi la cumpararea din targuri), schimb de valuta in locuri si de la persoane neautorizate de lege.

Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor marocane, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

  • 19 – politia (in localitati)
  • 117 – jandarmeria regala (in afara localitatilor)
  • 15 – pompierii

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Ambasada Romaniei la Rabat avertizeaza cetatenii romani care calatoresc in Maroc sa manifeste vigilenta fata de orice tentativa de implicare intreprinsa de persoane cunoscute sau necunoscute in actiuni de transport de colete in afara teritoriului marocan.

Urmare a cresterii numarului cetatenilor romani arestati pentru infractiuni legate de traficul de droguri si stupefiante, si date fiind cantitatile mari de droguri depistate, ambasada atentioneaza ca autoritatile marocane acorda o atentie deosebita cetatenilor romani care trec frontiera, acestia fiind riguros controlati.

Cetatenii romani trebuie sa stie ca in toate statele consumul si traficul de droguri sunt foarte aspru pedepsite, legislatiile locale prevazand, intre altele, pedepse privative de libertate pe perioade foarte mari, iar posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in asemenea cazuri sunt extrem de reduse.


Sistemul medical

La intrarea in tara, la punctele de frontiera, nu este solicitata o asigurare medicala, insa se recomanda ca orice cetatean roman care calatoreste in Maroc sa incheie, inainte de plecarea din Romania, o asigurare medicala si de calatorie pentru aceasta tara. In general, unitatile medicale acorda asistenta medicala strainilor contra cost, urmand ca ulterior acestia sa recupereze contravaloarea de la agentiile de asigurari.Exista posibilitatea incheierii unor asigurari de sanatate temporare in Maroc.


Conditii privind traficul auto

Sistemul de circulatie auto este similar celui european, circulatia efectuandu-se pe partea dreapta a drumurilor. Exista o retea de autostrazi care leaga principalele mari orase din Maroc (Rabat, Tanger, Fes, Casablanca, Settat, El Jadida), a caror stare este buna. Reteaua drumurilor nationale este buna, asigurand o buna deplasare si legatura intre localitatile din interiorul tarii. Pentru circulatia pe drumurile publice, limita de viteza este de 120 km/h pe autostrazi si 90 km /h pe celelalte drumuri publice. In interiorul localitatilor limita de viteza este de 50 km/h. In general, traficul auto este intens supravegheat de agenti ai Jandarmeriei regale de circulatie, inclusiv prin detectoare radar. Parcarea se face numai in locurile permise si special semnalizate, in caz contrar autovehiculele putand fi blocate sau ridicate de autoritati. De asemenea, in situatia neplatii taxelor de parcare, autovehiculele sunt blocate cu dispozitive de blocare in parcare, iar pentru deblocare trebuie platita o amenda de 40,00 dirhami (echivalentul a 4 euro) si contarvaloarea parcarii pentru perioada de stationare a masinii. Prioritatea in circulatie este pentru partea dreapta, iar centura de siguranta este obligatorie, atat in interiorul localitatilor, cat si in afara acestora.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este recunoscut in termenul de valabilitate al acestuia.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In cazul producerii unui accident de circulatie este necesara anuntarea autoritatilor de politie si a Ambasadei Romaniei la Rabat.


Utilizarea cartilor de credit

Cartile de credit pot fi utilizate la marile hoteluri sau magazine si restaurante, care au afisat ca accepta acest mod de plata. Bancile sunt dotate cu bancomate care accepta cartile de credit.

Sursa: www.mae.ro

Ultima actualizare: 13 martie 2009 

Info Maroc
Articole legislatie
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.