Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Australia - Despre actele de stare civila

Certificatul de nastere

Persoanele nascute pe teritoriul Romaniei care, din diverse motive, nu mai au certificate de naatere, le pot solicita consulului roman. In acest sens, persoana interesata va completa o cerere tip, pe care o va depune la Ambasada impreuna cu o copie a documentului sau de identitate si taxa consulara de 45 $AUD. Atunci cand numele sau prenumele solicitantului sunt diferite fata de numele sau prenumele avute la nastere, la cerere se vor anexa si documentele in baza carora s-a produs aceasta schimbare.

Copiii cetatenii romani nascuti in Australia sau Noua Zeelanda, posesori ai unor certificate de nastere australiene sau neo-zeelandeze, pot solicita misiunilor diplomatice ale Romaniei din Australia obtinerea certificatelor romanesti de nastere.

Pentru copii intre 1 - 14 ani, cererea se depune de parintele cetatean roman.
Solicitantii care au implinit 14 ani pot depune cerere in nume propriu.

Cererea va fi insotita de:

- actul de identitate romanesc valabil al solicitantului (pasaport romanesc, buletin de identitate, cartea de identitate, adeverinta provizorie de identitate) sau adeverinta din care sa reiasa calitatea de cetatean roman a acestuia.

- certificatul de nastere australian sau neo-zeelandez, in original, apostilat conform Conventiei de la Haga din 1961 de catre Departamentul australian al Afacerilor Externe si Comertului sau, respectiv, de catre Departamentul neo-zeelandez de Interne.

- dovada statutului legal al solicitantului in Australia sau Noua Zeelanda (pasaport australian sau neo-zeelandez, certificat de cetatenie, viza de sedere permanenta, viza de sedere temporara etc.).

- copiile actelor de identitate ale parintilor.

- copiile certificatelor de stare civila ale parintilor.

Dosarul privind inscrierea certificatului australian sau neo-zeelandez de nastere va fi inaintat de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular autoritatilor romane competente si va mai cuprinde:

- copia legalizata a certificatului australian sau neo-zeelandez de nastere (poate fi efectuata de misiunea diplomatica sau oficiul consular);

- traducerea in limba romana, legalizata, a certificatului australian sau neo-zeelandez de nastere (poate fi efectuata de misiunea diplomatica sau oficiul consular).

Taxa consulara este de 170 $AUD si corespunde inregistrarii cererii de eliberare a certificatului de nastere (35 $AUD), legalizarii unei copii a certificatului strain de nastere (35 $AUD), efectuarii traducerii (65 $AUD) si legalizarii traducerii certificatului strain de nastere (35 $AUD).

In cazul in care se solicita eliberarea certificatului de nastere in regim de urgenta - in aceeasi zi in care a fost facuta cererea, se percepe o taxa suplimentara de 40 $AUD (10 $ AUD pentru fiecare serviciu consular enumerat anterior).

Certificatele de nastere romanesti vor avea inscrise codurile numerice personale numai pentru copiii nascuti dupa data de 01.01.2004.

Certificatele romanesti de nastere pot fi obtinute si direct din Romania. In acest caz, cererea se depune personal sau prin imputernicit cu procura speciala la primaria in raza careia parintele cetatean roman a avut ultimul domiciliu, iar daca acesta nu a avut niciodata domiciliul in Romania, la Primaria Sectorului 1 - Bucuresti.

 

Certificat de casatorie

Persoanele casatorite pe teritoriul Romaniei care, din diverse motive, nu mai au certificatul de casatorie, il pot solicita consulului roman. In acest sens, persoana interesata va completa o cerere tip, pe care o va depune la una din cele doua misiuni diplomatice de cariera ale Romaniei in Australia impreuna cu o copie a documentului sau de identitate si taxa consulara de 45 $AUD.

Cetatenii romani casatoriti in Australia sau Noua Zeelanda, posesori ai unor certificate de casatorie australiene sau neo-zeelandeze, pot solicita Ambasadei Romaniei la Canberra sau Consulatului General al Romaniei la Sydney obtinerea certificatelor romanesti de casatorie.

Cererea se depune de sotul cetatean roman si va fi insotita de urmatoarele documente:

- actul de identitate valabil al sotului cetatean roman (pasaport romanesc, buletin de identitate, cartea de identitate, adeverinta provizorie de identitate) sau adeverinta din care sa reiasa calitatea de cetatean roman a acestuia.

- certificatul de casatorie australian sau neo-zeelandez, in original, apostilat conform Conventiei de la Haga din 1961 de catre Departamentul australian al Afacerilor Externe si Comertului sau, respectiv, de catre Departamentul neozeelandez de Interne.

- copia actului de identitate al sotului cetatean strain.

- copiile certificatelor de stare civila ale celor doi soti.

- dovada statutului legal al solicitantului in Australia sau Noua Zeelanda (pasaport australian sau neo-zeelandez, certificat de cetatenie, viza de sedere permanenta, viza de sedere temporara etc.).

Dosarul privind înscrierea certificatului australian sau neo-zeelandez de casatorie va fi inaintat de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular autoritatilor romane competente si va mai cuprinde:

- copia legalizata a certificatului australian sau neo-zeelandez de casatorie (poate fi efectuata de misiunea diplomatica sau oficiul consular);

- traducerea in limba romana, legalizata, a certificatului australian sau neo-zeelandez de casatorie (poate fi efectuata de misiunea diplomatica sau oficiul consular).

Taxa consulara este de 170 $AUD si corespunde inregistrarii cererii de eliberare a certificatului de casatorie (35 $AUD), legalizarii unei copii a certificatului strain de casatorie (35 $AUD), efectuarii traducerii (65 $AUD) si legalizarii traducerii certificatului strain de casatorie (35 $AUD).

In cazul in care se solicita eliberarea certificatului de casatorie in regim de urgenta - in aceeasi zi in care a fost facuta cererea, se percepe o taxa suplimentara de 40 $AUD (10 $ AUD pentru fiecare serviciu consular enumerat anterior).

Certificatele romanesti de casatorie pot fi obtinute si direct din Romania. In acest caz, cererea se depune personal sau prin imputernicit cu procura speciala la primaria in raza careia sotul cetatean roman a avut ultimul domiciliu.

Info Australia
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.