Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

China - Ziua Nationala a Chinei

1 octombrie 2008 - China-59 de ani de comunism

 

1 octombrie 1949. Ceremonie cu mare fast in Piata Tiananmen la acel inceput de octombrie cand Mao a fluturat pentru prima data steagul cu cele cinci stele rosii. Atunci a fost proclamata constituirea Republicii Populare Chineze de cãtre Partidul Comunist, dupã castigarea razboilui civil cu forþele naþionaliste.

 

2 decembrie 1949. Guvernul Popular Central declara printr-o rezolutie 1 octombrie Ziua Nationala a Chinei, celebrand constituirea Republicii ca urmare a  infrangerii suferite de Chiang Kai-shek, liderul Partidului Nationalist Chinez (Kuomintang), in fata Armatei Rosii conduse de Mao Zedong.

 

De atunci, fiecare octombrie imbraca haine de sarbatoare.

 

Paradelor si discursurilor politice din primii ani de comemorare a proclamarii Republicii Populare Chineze le-a luat locul o suita de alte manifestatii cultural-artistice. Din 1999, odata cu evolutia economiei chineze, Sarbatoarea Nationala nu mai dureaza o zi, ci sapte. Iar aceasta pentru ca in saptamana Zilei Nationale nu se lucreaza, se petrece! Se organizeazã ceremonii de înãlþare a drapelului naþional, seri cultural-artistice, jocuri de artificii si concerte, proiectii.

 

In timpul sarbatorii, piata Tiananmen din Beijing este plina. Locuitori ai Beijingului si turisti din toata lumea vin sa participe la festivitatile dedicate acestei sarbatori, festivitati  ce au loc si in Hong Kong ºi Macao.  In vreme ce strainii vin sa asiste la sarbatoare si sa profite de ofertele magazinelor,  foarte multi locuitori ai Beijingului  pleaca in vacanta. Se suplimenteaza garniturile feroviare si cursele aeriene, se fac rezervari din timp, se deschid mici hoteluri si pensiuni pentru a face fata cererilor de cazare.

 

Chinezii nu profita de zilele libere doar pentru a calatori, ci si pentru a se…casatori. S-a creat deja o moda in China ca in saptamana libera inchinata Zilei Nationale foarte multi tineri sa se casatoreasca. In ultimii ani, in fiecare inceput de octombrie, orasele sunt luate cu asalt de de maºini împodobite cu flori, iar muzica ce rasuna din saloanele de nunta contribuie la atmosfera vesela a acestor zile.

 

1 octombrie 2008, Beijing. Chinezii sarbatoresc al 59-lea an de la proclamarea Republicii Populare. Cu focuri de artificii, concerte si parade. Si cu un omagiu adus figurii controversate a celui care a le-a fost mai mult decat un lider: Mao Zedong.

 

Alexandra Munteanu, Maria Parvuleasa - Ambasada.ro

 

Info China
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.