Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Grecia - Ziua Nationala a Greciei

28 octombrie - Ziua marelui NU. O zi importanta  in istoria Greciei

 

Este ziua in care, in 1940, Mussolini i-a dat ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia; altfel avea de infruntat razboiul. Premierul grec a raspuns printr-un categoric Okhi(NU). La nici doua ore, Grecia era atacata, intrand astfel in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Abia în urmãtorul an, în luna mai, poporul s-a eliberat.

 

De atunci, toatã Grecia sãrbãtoreºte "Ziua demnitãþii", comemorand eroii cazuþi in lupta antifascista. Se organizeaza parade militare si manifestatii cultural-artistice, iar traficul este oprit.  Orasele de coasta organizeaza parade navale insa cel mai mult se sarbatoreste in Atena si Salonic. In acesta din urma mai cu seama pentru ca este o tripla sarbatoare: ziua Sfantului Demetrios- patrounul orasului, ziua in care a iesit de sub dominatia otomana si nu in ultimul rand, Ziua marelui Nu.Pentru Grecia aceasta zi are, pe langa insemnatatea istorica, o imporanta morala aparte. Aminteste de valorile elene si, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

 

Grecia mai sarbatoreste si o alta zi de insemnatate nationala pe 25 martie, rememorand declansarea razboiului de independenta din 1821 pentru eliberarea de sub dominatia otomana.

 

 

Maria Parvuleasa - Ambasada.ro

Info Grecia
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.