Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Austria - Ziua Nationala a Austriei

26 Octombrie 2008 - Austria - 53 de ani de neutralitate

In Viena, la 15 mai 1955, semnarea « Tratatului de Independenta a Austriei » de catre fortele aliate care ocupau teritoriul tarii (Franta, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite si Uniunea Sovietica) avea sa redea natiunii statutul de stat suveran. Suveran, liber si democratic.
Cateva luni mai tarziu, la 25 octombrie, trupele armate ale puterilor semnatare se retrageau din Austria iar Parlamentul statului eliberat de sub ocupatie declara printr-un act constitutional neutralitatea permanenta a tarii.

Steagul Austriei

In 26 octombrie 1955, « Declaratia de Neutralitate » a Austriei este adoptata, natiunea mentinandu-si pana astazi statutul care, intre timp, a devenit reglementat si de dreptul international.
Din acel an, ziua de 26 octombrie marcheaza sarbatoarea nationala a Austriei, care pana in anul 1965 a fost denumita «Ziua Steagului». Drapelul tarii, alcatuit din doua benzi orizontale de culoare rosie care incadreaza o alta alba, intruchipeaza, dupa unele interpretari, uniunea dintre cer si pamant (ambele reprezentate de cele 2 benzi rosii). Albul, care contine intreg spectrul vizibil al curcubeului, este vazut ca un simbol al particularului si al generalului deopotriva, lasand sa transpara astfel ideea de intreg, de unitar, de totalitatate si de maretie chiar.

 

Datand din 1230, steagul Austriei se alatura altor doua elemente distinctive pentru statul austriac, imnul national si ceea ce trece sub numele de « moto-ul » tarii, reprezentat de literele AEIOU care se afla pe frontispiciul faimoasei catedrale gotice « Sfantul Stefan  ». S-a spus despre insemn ca este abrevierea latinescului Austriae est imperare orbi universo (Destinul Austriei este sa conduca lumea).
In ultimii ani, la fiecare 26 octombrie, cetatenii Austriei sunt incurajati sa…faca plimbari lungi, ziua nationala transformandu-se treptat intr-o zi a „fitness-ului”. De asemenea, pentru cei care nu sunt amatori de plimbari in aer liber, atat cladirea Parlamentului cat si toate muzeele sunt deschise publicului de ziua nationala, vizitele fiind gratuite. In schimb, celebrarea din 26 octombrie aduce cu sine inchiderea temporara a magazinelor.


Si pentru ca austriecii au nevoie de energie pentru plimbarile lungi pe care le fac de sarbatoarea nationala a tarii lor, in 26 octombrie (si nu numai), ei se delecteaza cu un desert traditional denumit „Clatita Imparatului,” aceasta fiindca specialitatea i-a fost servita pentru prima oara Imparatului Franz Josef I al Austriei. „Clatita Imparatului” este intotdeauna insotita de un sos special, in care austriecii inmoaie desertul inainte de a-l savura, numit…compot de prune. In cinstea neutralitatii!

 

Alexandra Munteanu - Ambasada.ro

Info Austria
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.