Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

SUA - Alegeri SUA 2008

Pe 4 noiembrie, americanii si-au ales presedintele. Barack Obama invingator.

Later edit: Democratul Barack Obama a fost ales preºedinte al Statelor Unite ale Americii, potrivit estimãrilor de la ieºirea de la urne, citate de posturile americane de televiziune . Obama a devenit astfel cel de-al 44 lea presedinte al Statelor Unite si primul presedinte de culoare din istoria SUA.


Potrivit CNN,  democratul a depasit pragul de 270 de voturi necesare pentru castigarea titlului de presedinte, reusind sa obtina 338 de voturi electorale. Ohio, Florida, Virginia, New Mexico, Colorado, Iowa, Pennsylvania sunt statele in care Barak Obama a reusit sa castige, in ciuda faptului ca acestea sunt traditional republicane

Dupa ce s-a luptat cu Hillary Clinton pentru candidatura la alegerile din SUA din partea Partidului Democrat, Barack Obama are acum un avantaj net in fata contracandidatului sau, republicanul John McCain. Astfel, Obama ar putea deveni primul presedinte de culoare al Statelor Unite.


Prezentandu-se in campania prezidentiala ca un aparator al intereselor clasei de mijloc, Obama s-a mentinut mereu in top in sondajele de opinie, in defavoarea adversarului sau republican John McCain. Mai mult, in urma alegerilor organizate pentru cetatenii americani care nu se vor afla pe 4 noiembrie in Statele Unite, Obama a iesit invingator, intarind convingerea analistilor ca va castiga si cursa finala.


In campania electorala, democratul a incercat sa demonteze preconcepþiile legate de afroamericani. A avut susþinere in vocile care au criticat politica americana privitoare la rasa si la unele discriminãri pe care le-au suferit, inclusiv scalvia, in vreme ce McCain s-a folosit de statutul sau de erou pentru a atrage voturile americanilor. Pilot în marina americana, avionul lui McCain a fost doborat în 1967 la Hanoi. A fost torturat si tinut captiv cinci ani, dintre care doi in regim de izolare. S-a retras din armatã în 1981 ºi a intrat în politica.


Obama s-a facut remarcat pe scena politica din SUA in iulie 2004 dupa ce a tinut un discurs-cheie in cadrul Conventiei Partidului Democrat din Boston, Massachusetts. El a facut apel la unitate in randul americanilor (mesaj regasit in cadrul campaniei sale pentru prezidentiale), prin fraza-cheie "Nu exista o America liberala sau una conservatoare, ci exista Statele Unite ale Americii". La scurt timp de la discursul mult mediatizat din Boston, Obama a devenit foarte cunoscut, fapt ce i-a energizat campania pentru Senat.


Sumele cheltuite in campania electorala au fost foarte mari. Se estimeazã cã echipele celor doi principali candidaþi vor cheltui  împreunã douã miliarde patru sute de milioane de dolari. Cea mai mare parte a fondurilor nu vine de la cetatenii de rând, ci de la marile corporaþii. Centrul pentru Politici Responsabile, o organizaþie a societãþii civile, estimeazã cã bugetele celor doi candidaþi sunt aproape de douã ori mai mari decât în 2004 si de trei ori mai mari decât în 2000.

 

Rezultatele alegerilor vor fi publicate pe Ambasada.ro.

Info SUA
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.