Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

SUA - Programul Visa Waiver

Programul Viza Waiver


Visa Waiver Program (VWP) permite resortisantilor din anumite tari sa calatoreasca in Statele Unite in scopuri turistice sau de afaceri  pe o perioada de 90 de zile sau mai putin, fara a fi nevoiti sa obtina o viza.


Programul a fost infiintat in 1986 cu obiectivul de a elimina barierele inutile, de a stimula industria turismului si de a permite Departamentului de Stat sa-si canalizeze resursele consulare in alte domenii.
Persoanele eligibile pentru VWP pot aplica pentru o viza in cazul in care prefera sa faca acest lucru. Nu toate tarile fac parte din VWP si nu toti cetatenii din tarile VWP sunt eligibili pentru a utiliza acest program. Turistii VWP au obligatia de a face cerere pentru autorizatie prin intermediul sistemului electronic de autorizare pentru turism (ESTA), urmand sa fie verificati la intrarea in Statele Unite si inscrisi in cadrul Departamentului de Securitate al programului US-VISIT.

Tarile care fac parte din VWP sunt:

Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.


Cetatenii tarilor de mai sus pot utiliza VWP daca:

-    au primit autorizatie de calatorie prin VWP prin sistemul electronic de autorizare pentru turism (ESTA)
-    detin tipul corespunzator de pasaport si acesta este valabil inca 6 luni dupa perioada estimata in prealabil de sedere in Statele Unite ale Americii (in afara cazului in care intre tara de provenienta si SUA exista acorduri specifice care prevad exceptii ). Aceasta este o cerinta in plus fata de alte cerinte referitoare la pasaport pentru toate categoriile de pasapoarte -  diplomatice, oficiale etc - in cazul in care persoana doreste sa intre in Statele Unite in scop de afaceri sau turistic pentru o perioada de maximum 90 de zile;
-    durata sederii lor in Statele Unite este de 90 de zile sau mai putin pentru scopuri turistice sau de afaceri. Tranzitarea Statelor Unite este in general permisa.
 Important: Reprezentantii mass-media straini care doresc sa se angajeze in domeniu in Statele Unite ale Americii nu sunt eligibili pentru VWP, deoarece scopul sederii lor nu se califica drept "de afaceri". Acestia trebuie sa obtina o viza de non-imigrant de tip (I). De asemenea, persoanele care calatoresc in SUA pentru a munci sau a studia nu sunt eligibile pentru  VWP, trebuind sa obtina o viza corespunzatoare scopului sederii.
 -    sosesc pe calea aerului sau pe mare, in conditiile in care operatorul de transport este aprobat de SUA  si au un bilet de intoarcere pentru orice destinatie straina;
-pot demonstra intentia de a sta 90 de zile sau mai putin in Statele Unite si detinerea de suficiente fonduri pentru a se intretine pe acea perioada.


Cetatenii tarilor care fac parte din VWP trebuie totusi sa solicite viza daca:

-    vor sa ramana in Statele Unite pentru mai mult de 90 de zile sau exista posibilitatea sa doreasca sa-si schimbe statutul (si odata cu acesta, scopul sederii-de la turistic la scop de studiu etc), odata ajunsi in Statele Unite ale Americii;
 -   vor sa lucreze sau sa studieze in Statele Unite, sa calatoreasca in calitate de reprezentant mass-media sau intentioneaza sa emigreze in Statele Unite;
-   sunt cetateni ai Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Maltei, Republicii Coreea sau Republicii Slovace si nu au un pasaport electronic cu chip integrat.
 -  sunt cetateni ai uneia din tarile VWP (care nu a fost enumerata mai sus) si nu au pasaport MRP-machine-readable passport.
-   intentioneaza sa calatoreasca in SUA cu avioane private sau alte mijloace de transport care nu sunt aprobate de VWP.  
-   au un cazier judiciar.
-   le-a fost  refuzat accesul in Statele Unite cu alte ocazii.


Criteriile care trebuie indeplinite de o tara pentru a fi eligibila pentru VWP:

1.Guvernele statelor sa asigure reciprocitate - ridicarea necesitatii obtinerii vizelor se face de ambele parti, de catre Guvernul SUA si cel al tarii incluse in program. Perioada vizitelor este stabilita la maxim 90 de zile pentru turism sau afaceri.

2. Guvernele trebuie sa adapteze tehnologia de verificare a pasapoartelor (scanner-ele folosite pentru citirea pasapoartelor trebuie sa fie cele utilizate in toate statele membre ale programului).

3. Guvernele trebuie sa implementeze programe biometrice de identificare a persoanelor si de citire a documentelor de calatorie, care sa se ridice la standardele Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile.

4. tarile trebuie sa aiba o rata scazuta de imigratie clandestina .

5. Indicele de refuz al aplicatiilor pentru viza sa fie mic - calculat la nivel national; indicele de "violare" a termenilor de acordare a vizelor sa fie mai mic de 2% din numarul total al cetatenilor din statul respectiv care au calatorit in anul fiscal anterior pe teritoriul SUA.

Pe langa aceste criterii, pentru a participa la programul Visa Waiver, tara respectiva va fi analizata de catre Departamentul de Stat American pentru Securitatea tarii (DHS) si Secretariatul de Stat American, pentru a fi evaluat impactul pe care cetatenii-calatori ai statului respectiv il vor avea asupra intereselor si nevoilor de securitate ale SUA.

Cerinte referitoare la pasapoarte:

Toti turistii VWP, indiferent de varsta sau de tipul de pasaport utilizat, trebuie sa prezinte un pasaport MRP. in plus, in functie de data la care acestea au fost eliberate, se aplica diferite cerinte:
 
-Cetatenii Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Maltei, Republicii Coreea, si Republicii Slovace au nevoie de pasapoarte cu chip integrat (e-Passport).
-Cetatenii din alte tari VWP:
                 - Pasapoarte MRP eliberate sau reinnoite / extinsa valabilitatea la sau dupa 10.26.06: pasapoartele trebuie sa contina chip-uri integrate (e-Passport).
                 - Pasapoarte MRP eliberate sau reinnoite / extinsa valabilitatea intre 10.26.05 si 10.25.06: pasapoartele trebuie sa contina fotografii digitale imprimate pe pagina de date personale sau chip-uri integrate.                  
                 - Pasapoarte MRP eliberate sau reinnoite / prelungite inainte de 10.26.05: nu exista  cerinte suplimentare.

Sursa: www.travel.state.gov
           

Info SUA
inapoi
     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.