Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Romanii din Italia au depus plangere penala impotriva senatorului italian Piergiorgio Stiffoni

La inceputul lunii februarie, senatorul italian Piergiorgio Stiffoni a afirmat intr-o declaratie oferita presei urmatoarele: “Etnia romana, daca este reprezentata de astfel de personaje specializate in violuri, nu este demna sa ramana intr-o Europa unita,” adaugand „Daca un extraterestru ar veni pe Pamant si m-ar intreba in ce sunt specializati romanii, le-as raspune <>.”


Drept urmare, romanii din Italia au decis sa depuna o plangere penala impotriva parlamentarului, sesizarea prezentata politiei de catre presedintele Partidului Romanilor din Italia, avocatul Giancarlo Germani, sustinand ca afirmatiile lui Piergiorgio Stiffoni reprezinta o instigare la ura rasiala si discriminare.
In cadrul sesizarii, se face apel la legile italiene L. 654/75 si L. 205/93, subliniindu-se faptul ca declaratiile parlamentarului incalca articolul 3 din L. 654/75, care interzice difuzarea de idei menite sa incite sau sa provoace ura rasiala.


Partidul Romanilor din Italia a cerut autoritatilor competente sa stabileasca infractiunile care reies din afirmatiile facute de senator si totodata ca Stiffoni sa fie pus sub urmarire penala pentru a fi condamnat conform legilor in vigoare.


Ca urmare a sesizarii romanilor din Italia, organele competente vor stabili daca elementele constitutive ale infractiunii de instigare la ura rasiala si defaimare au fost intrunite, iar daca da, se va sesiza magistratura pentru a incepe urmarirea penala.


Afirmatiile facute de Piergiorgio Stiffoni luna aceasta nu reprezinta primul incident de acest gen in care senatorul a fost implicat. In aprilie 2007, dupa uciderea italiencei Vanessa Russo de catre romanca Doina Matei in metroul de la Roma, senatorul a declarat: „De zece ani de zile acesti domni din Est, cunoscuti ca betivani violenti, asasini, care exploateaza minorii si copiii, criminali ai strazii, vin in tara noastra pentru a comite infractiuni.”


Valul de declaratii de natura xenofoba care au drept tinta romanii din Italia a atras atentia organizatiei non-guvernamentale Amnesty International, care condamna afirmatiile defaimatoare facute de mai multi oficiali italieni.


Daniela Carboni, director in cadrul Amnesty International Italia, a declarat ca organizatia este ingrijorata de limbajul discriminatoriu folosit de mai multi politicieni italieni, adaugand ca aceasta atitudine nu are drept rezultat decat polarizarea si stigmatizarea comunitatii romanesti din Italia si crearea unui climat care legitimeaza abuzurile.


Pe 23 februarie, Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu se va intalni cu omologul sau italian, Franco Frattini pentru a discuta despre relatiile bilaterale romano-italiene precum si despre problema romanilor din peninsula.

 

Sursa: Hotnews

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.