Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Concluziile intalnirii dintre Cristian Diaconescu si Franco Frattini

Ieri a avut loc intalnirea de lucru dintre  ministrul afacerilor externe roman si Franco Frattini, al carei principal subiect a fost problema acuta a delictelor savarsite de cetatenii romani pe teritoriul Italiei.

Seful diplomatiei romane a aratat ca în perioada urmatoare vor fi întreprinse o serie de actiuni în plan bilateral: aprofundarea colaborarii stranse între reprezentantii ministerelor de Interne si Justitie din cele doua tari si discutii tehnice privind aplicarea Acordului din 2003, asigurandu-l pe omologul sau de întreaga cooperare a institutiilor romanesti.

In timpul vizitei de lucru, ministrul italian a solicitat trimiterea unui numar mai mare de politisti romani în Peninsula, care sa sprijine autoritatile, pecum si  expulzarea romanilor condamnati in Italia pentru a-si ispasi pedeapsa in tara. Mai mult, oficialul italian a cerut Bcurestiului „garantii” ca nu vor mai veni si alti criminali in Italia, fara a preciza ce ar putea însemna aceste „garantii” din partea statului roman, în conditiile în care libera circulatie nu poate fi împiedicata. Frattini a lasat de înteles si ca acuzatiile de xenofobie la adresa cabinetului Berlusconi sunt o exagerare, de vreme ce „Franta a expulzat numai în 2008 peste 7.000 de cetateni romani, iar Italia a expulzat circa 40” (Franta convinge însa imigrantii si în special romii sa se repatrieze oferindu-le ajutoare banesti). În aceste conditii, „romanii sunt cei care trebuie sa ne dea noua asigurari ca nu vor mai fi criminali romani pe strazile noastre”, a declarat Frattini.

Ulterior,ministrul italian a declarat ca garantiile pe care le cere Romaniei pentru evitarea patrunderii infractorilor în Italia presupun o comunicare din partea autoritatilor romane în situatiile în care în Italia ajung persoane care au comis delicte, ceea ce va permite supravegherea lor.

In replica, Cristian Diaconescu a spus ca nu va ingradi sub nicio forma libera circulatie a cetatenilor romani, drept  de care beneficiaza ca cetateni ai Uniunii Europene. In ceea ce priveste repatrierea persoanelor condamnate, ministrul Diaconescu a precizat ca acest proces se poate face cand hotararile de condamnare sunt definitive, iar analiza se face de la caz la caz, nefiind vorba de expulzare, întrucat cetatenii romani sunt cetateni europeni.

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.