Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Cehia fara Guvern

Guvernul ceh este nevoit sa demisioneze dupa ce deputatii cehi au aprobat pe 24 martie o motiune de cenzura împotriva guvernului condus de premierul liberal Mirek Topolanek, care asigura presedintia Uniunii Europene.

Potrivit jurnalistilor de la Praga, citati de NewsIn, Guvernul Topolanek va ramane în functie pana cand presedintele Vaclav Klaus numeste un guvern de tranzitie sau pana la alegeri. Principalele partide, atat cel de la guvernare, cat si cel de opozitie nu au exclus posibilitatea de a organiza alegeri anticipate. Alegerile erau programate la jumatatea anului 2010.

Este al treilea guvern care cade în Europa de Est anul acesta, dupa cele ale Lituaniei si Ungariei, desi înfrangerea lui Topolanek în Parlament are mai mult de-a face cu politica interna, decat cu criza financiara, ca în celelalte doua cazuri. Republica Ceha a fost mai putin afectata de criza decat tarile din regiune si, în pofida instabilitatii politice, moneda sa nationala a avut un curs stabil, refacandu-se dupa o depreciere de la începutul acestui an.

Potrivit cotidianului Adevarul,nu  este prima oara cand o tara ce detine presedintia UE cunoaste o schimbare de guvern în timpul mandatului. În 1996, coalitia de centru-stanga condusa de Romano Prodi a luat locul guvernului de centru-dreapta al premierului italian Lamberto Dini, dupa ce a castigat alegerile legislative.

În 1993, Danemarca si-a început mandatul la presedintia UE cu prabusirea guvernului lui Poul Schlüter si venirea la putere a social-democratului Poul Nyrup Rasmussen.

 

25 martie 2009

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.