Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Zeci de mii de moldoveni protesteaza impotriva comunismului


Zeci de mii de tineri protesteaza la Chisinau fata de  fraudarea alegerilor de duminica si cer anularea acestora, luand cu asalt Parlamentul si  cladirea Presedintiei.


Protestul a inceput aseara ( n.r. 6 aprilie) si a luat proportii in aceasta dimineata cand 15 mii de tineri, s-au adunat in centrul capitalei – Chisinau. Tinerii s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale, in fata Guvernului si s-au deplasat in mars in fata sediului Presedintiei unde au izbucnit violentele.


Majoritatea protestatarilor sunt tineri –elevi si studenti, dupa aproximarea jurnalistului Hotnews trimis la fata locului, media de varsta fiind de 20 de ani. Scandeaza "Noi de aicea nu plecam"si "Jos comunistii".

Cel putin 50 de persoane au fost internate în Spitalul de Urgenta din Chisinau, iar cateva zeci au necesitat ajutorul medicilor în urma protestelor din centrul capitalei, a anuntat directorul institutiei, Gheorghe Ciobanu, citat de BASA-press.


Tinerii au ajuns la spital cu plagi, comotii cerebrale si traumatisme, a declarat Ciobanu, precizand ca printre pacienti se numara si mai multi politisti.


Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a insistat asupra unei pretinse tentative de lovitura de stat, lasand sa se inteleaga ca ar fi inspirata din Romania. Drept dovada, a invocat arborarea drapelelor romanesti printre manifestanti si lozincile pro-unioniste scandate de protestatari.

 

Evolutia revoltei


Mai multe publicatii si agentii de stiri din Romania si Moldova au prezentat pe parcursul acestei zile, evolutia evenimentelor:


Catre ora 12.00, protestatarii au inceput a arunca cu oua, sticle din plastic in sediul Presedintiei, strigand: „Jos comunistii". Au spart cordonul de politisti si au stpart geamurile de la parter, deteriorand pavajul din fata cladirii si cateva scari. In altercatii a fost ranit si un politist.


La fata locului a venit si ministrul afacerilor interne, Gheorghe Papuc, insotit de viceministrul Valentin Zubic. Din toate partile Presedintiei apar tot mai multi politisti, sa asigure ordinea publica.

In jurul orei 14.00 primul etaj al cladirii Presedintiei era deja devastat de multimea revoltata. S-au aruncat doua grenade de avertisment din cladirea Parlamentului, care era asediata de protestatari. Dupa prímele observatii, nu s-au inregistrat victime. Au fost  insa politisti raniti cu pietre, care au fost scosi din cordonul de scutieri chiar de catre protestatari.


Comunicatiile au fost întrerupte iar telefoanele mobile nu mai functionau, sustineau  protestatarii, care comunicau prin reteaua Twitter, relateaza Deutsche Welle, în pagina electronica. Potrivit aceleiasi surse, site-urile de Internet ale posturilor private de televiziune nu maifunctionau nici ele aproape deloc.
Liderii protestatarilor împreuna cu partidele de opozitie au convenit sa formeze o echipa de negociere pentru a discuta cu presedintele.


La ora 15.00, numarul manifestantilor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau a crescut la cateva zeci de mii. Protestatarii purtau  în maini steagul national si drapelul Uniunii Europene."Ole, Ole! Voronin nu mai e", scandau acestia, cerandu-le jandarmilor sa se alature manifestatiei.


In jurul orei 17:30, Partidul Liberal le cere guvernelor tarilor membre UE, Comisiei Europene, Parlamentului European, Statelor Unite si Comisiei Electorale Centrale sa nu recunoasca drept valide alegerile din 5 aprilie si sa determine regimul de la Chisinau sa organizeze un nou scrutin.


In jurul orei 18.00 s-a consumat o runda de negocieri la Guvern intre liderii opozitiei (Serafim Urechean, Vlad Filat, Dorin Chirtoaca) si Vladimir Voronin. Nu s-a ajuns la o intelegere clara. Liderii opozitiei insista asupra a trei puncte: sa fie oprite violentele, sa nu mai fie acuzati ca ar fi pus la cale o lovitura de stat si sa fie asigurat dreptul cetatenilor si al partidelor de a verifica la sange rezultatele alegerilor si repetarea scrutinului.


La ora 19.00 Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a venit in mijlocul multimii din fata Presedintiei si a facut apel la calm. A spus ca negociaza cu Guvernul si ca pus patru conditii. Chirtoaca a invitat multimea sa-l urmeze in Piata Marii Adunari Nationale pentru a opri violentele. Cei mai multi l-au urmat, in fata Presedintiei si Parlamentului au ramas cateva sute de persoane.


Pozitia Ministerului Roaman al Afacerilor Externe


Ministerul Afacerilor Externe sustine pozitia Uniunii Europene exprimata de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa si Securitate Comuna, Javier Solana, în ceea ce priveste situatia de la Chisinau, si face apel la toate partile implicate în actiunile din Republica Moldova sa nu cedeze violentei si provocarilor.


MAE atrage atentia ca violentele împotriva institutiilor statului nu pot fi acceptate si subliniaza ca este foarte importanta respectarea drepturilor inalienabile de întrunire libera si de manifestare pasnica a cetatenilor. Ministerul precizeaza ferm ca la fel de importante sunt respectarea principiului statului de drept, în acelasi timp cu respectarea drepturilor omului.

 

7 aprilie 2009

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.