Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Cetatenilor UE li se va acorda dreptul de a avea initiativa legislativa

Cetatenilor UE li se va acorda dreptul de a avea initiativa legislativa

La inceputul acestei luni, Parlamentul European a adoptat un raport (380 de voturi pentru, 41 impotriva si 29 abtineri) prin care cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene li se acorda posibilitatea de a lua parte activ la procesul legislativ european.

Implicarea cetatenilor in procesul legislativ vine pe fondul fenomenului de deficit democratic, invocat adesea in ceea ce priveste Uniunea Europeana, careia i se reproseaza ca este inaccesibila cetatenilor sai din cauza complexitatii modului de functionare.

Astfel, atat Tratatele de la Maastricht, Amsterdam, Nisa, cat si cel de la Lisabona au declansat un proces de includere a legitimitatii democratice in sistemul institutional al Uniunii. In acest scop, Tratatul de la Lisabona prevede facilitarea unei mai mari participari democratice prin posibiliatea ca cetatenii dintr-un numar semnificativ de state membre care strang un milion de semnaturi pentru o initiativa legislativa sa solicite Comisiei Europene ca legea sa fie transmisa mai departe.

Initiativa cetateneasca trebuie privita ca un instrument diferit de petitiile pe care cetatenii UE le pot adresa Parlamentului European, in primul rand deoarece cea dintai se adreseaza Comisiei. Totodata, in dreptul european de a adresa petitii rezida capacitatea resortisantilor Uniunii de a se adresa autoritatii supreme a UE, pe cand initiativa cetateneasca le ofera resortisantilor posibilitatea de a se implica in mod direct la exercitarea acestei autoritati.

In ceea ce priveste numarul minim de state din care trebuie sa provina cetatenii Uniunii care participa la initiativa cetateneasca, deputatii europeni au propus ca acesta sa reprezinte un sfert din numarul total de state membre.

Pasii pe care cetatenii trebuie sa-i urmeze pentru a-si exercita drepul la initiativa legislativa sunt:

-inregistrarea initiativei,
- strangerea declaratiilor de sustinere,
-depunerea initiativei,
-prezentarea pozitiei Comisiei,
-verificarea conformitatii cu tratatele a actului legislativ solicitat.

Apoi, daca initiativa a fost inregistrata cu succes, organizatorilor acesteia li se va cere sa  prezinte Comisiei un raport privind finantarea initiativei, care sa includa sursele de finantare, garantand astfel transparenta procesului.

Dupa prezentarea acestui raport de transparenta, Comisia examineaza propunerea legislativa initiata de catre cetateni.

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.