Ambasada.ro
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Premiile Oscar 2010

Ceremonie, fast, rafinament cat cuprinde, filme de calitate, bun gust. Sau, dimpotriva, ironie, indecenta, filme rasuflate, interese ascunse si premii acordate fara noima. Toate acestea si poate putin mai mult sunt premiile Oscar ce se decerneaza in fiecare an celor mai buni, asa se zice, realizatori din lumea filmului.

Trecand peste cele de mai sus, avem impresia ca intr-adevar la Oscaruri se aduca crema cinematografiei. Desi se aud mereu voci despre ascunzisurile adevaratelor interese, despre faptul ca de mult timp nu regasim filme straine in cele nominalizate la cel mai bun film, trebuie sa recunoastem ca este o perioada magica a anului pentru adevaratii cinefili. Departe de Los Angeles, simtim febra si aici acasa. Filmele bune se inghesuie pe ecrane, noi ne repezim spre cinematografe sau DVD-uri pentru a le vedea pe toate, pe absolut toate, pentru ca la anuntarea premiilor sa fim cat mai aproape de nominalizati, sa ii cunoastem pe premianti, sa avem favoriti, sa ne bucuram, sa ne intristam sau sa acuzam.

Spre deosebire de Globurile de Aur, acordate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood, premiile Oscar sunt mult mai americanizate, poate si de aici vine circumspectia acordata de-a lungul timpului fata de filmele straine, aceste premii fiind acordate de Asociatia Americana de Film, care cuprinde peste 5000 de membri, cu totii cunoscatori in ale cinematografiei: regizori, producatori, actori, tehnicieni. Prima ceremonie a avut loc in anul 1929, istoria fiind importanta in ceea ce va deveni cel mai prestigios premiu al industriei cinematografice.

Anul acesta va avea loc a 82-a ceremonie de acordare a premiilor Oscar, pe 7 martie 2010, la acelasi Kodak Theatre din Hollywood, unde a avut loc decernarea premiilor în ultimii ani. Actorii Alec Baldwin si Steve Martin, protagonistii filmului „It’s Complicated”, vor fi prezentatorii, o premiera pentru Baldwin, in vreme ce comediantul Steve Martin a mai prezentat ceremonia de doua ori, in 2001 si 2003.

Noutatea principala a acestui an nu este dat de numele nominalizatilor, de un film cu totul neobisnuit (desi neofitii ar putea sa spuna asta despre Avatar), ci de numarul nominalizarilor pentru cel mai bun film: pentru prima data in istorie, acestia vor fi in numar de 10, ceea ce a condus la amestecarea filmelor inovatoare sau de calitate cu cele de umplutura, dar vom sti dupa 7 martie care din ele este cel mai bun. Iata nominalizarile: “The Hurt Locker”, “Avatar”, “The Blind Side”, “District 9”, “An Education”, “Inglourious Basterds”, “Up in the Air”, “Precious”, “A Serious Man”, “Up”.

Nu este aproape nimic de lepadat aici. Cand avem alaturi regizori precum Tarantino, Cameron, fratii Coen, actori precum Meryl Streep, George Clooney, Sandra Bulloock, aparitii incantatoare precum filmul de animatie Up sau multi-mediatizatul Avatar, suntem cu totii de acord ca vom fi in fata unei competitii stranse, desi favoriti exista inca de pe acum.

Avatar este primul dintre acestea, nu neaparat din cauza povestii, una banala, regasita in multe filme de mare calitate ale cinematografiei mondiale, cat din cauza efectelor speciale utilizate, care atrag spectatorul, nu si pe cel cunoscator insa. „Sentimentele mele dupa ce am vazut “Avatar” sunt acelea ca am privit un frumos spectacol vizual, dar caruia i-a lipsit originalitatea si profunzimea. In ciuda realizarii in trei dimensiuni (3D), o dimensiune inca ii lipseste.” (Dan Romascanu-Filme-carti.ro).

Celalalt favorit este The Hurt Locker, regizat de Kathryn Bigelow, fosta sotie a lui James Cameron, regizorul lui Avatar. Asadar, o competitie stransa intre doi fosti soti, cu filme de factura total diferita. Daca Avatar este un science-fiction de calitate, despre supravietuirea umanitatii, The Hurt Locker este tocmai opusul: filmat in Iordania, este inspirat din faptele reale ale unor soldati americani din Irak si despre felul in care ei au reusit sau nu supravietuirea in conditii de razboi, de dor de casa, de atacuri teroriste, fara sa incerce sa impresioneze, ci doar sa infatiseze realitatea.

Inglourious Basterds, al lui Tarantino, reuseste sa socheze asa cum o face de obicei marele regizor. Violenta, istorie mistificata, regie de calitate, interpretare de marca. Filmul pare si este o parodie la adresa filmelor de razboi, numai ca este o parodie artistica, care isi merita locul in cinematografie, spre deosebire de parodiile isterice ale ultimilor ani, numai bune de aruncat la cosul de gunoi dupa prima vizionare.

In sfarsit, un film care a atras de asemenea atentia criticilor este Up in the Air, in care George Clooney face unul dintre cele mai bune roluri ale sale din ultimii ani, incercand sa ne convinga ca nu este doar un actor de seriale. Ne aflam in fata unei meserii ce are consecinte dramatice pentru viata oamenilor cu care ea ia contact: aceea de consilier de anutare a disponibilizarilor. Este un film care intra in inima, scenariul este de mare calitate, este printre favoritii propusi de noi.

Iata lista celorlalte nominalizari la Premiile Oscar 2010:

Cel mai bun regizor:

Kathryn Bigelow – “The Hurt Locker”, James Cameron – “Avatar”, Quentin Tarantino – “Inglourious Basterds”, Jason Reitman – “Up in the Air”, Lee Daniels – “Precious”
Cel mai bun actor: Jeff Bridges – “Crazy Heart”, George Clooney – “Up in the Air” , Colin Firth – “A Single Man”, Morgan Freeman – “Invictus” , Jeremy Renner – “The Hurt Locker”

Cel mai bun actor in rol secundar:

Christoph Waltz – “Inglourious Basterds”, Woody Harrelson – “The Messenger”, Christopher Plummer – “The Last Station”, Matt Damon – “Invictus”, Stanley Tucci – “The Lovely Bones”
Cea mai buna actrita: Sandra Bullock -  “The Blind Side”, Helen Mirren – “The Last Station”, Carey Mulligan – “An Education”, Gabourey Sidibe – “Precious”, Meryl Streep – “Julie & Julia”

Cea mai buna actrita in rol secundar:

Penelope Cruz – “Nine”, Mo’Nique – “Precious”, Anna Kendrick – “Up in the Air”, Vera Farmiga – “Up in the Air”, Maggie Gyllenhaal – “Crazy Heart”
Film de animatie: “Coraline” – Henry Selick, “Fantastic Mr. Fox” – Wes Anderson, “The Princess and the Frog” – John Musker and Ron Clements, “The Secret of Kells” – Tomm Moore, “Up” – Pete Docter

Cea mai buna coloana sonora:

“Avatar” James Horner, “Fantastic Mr. Fox” Alexandre Desplat, “The Hurt Locker” Marco Beltrami and Buck Sanders, “Sherlock Holmes” Hans Zimmer, “Up” Michael Giacchino
Cele mai bune efecte vizuale: “Avatar”, “District 9″, “Star Trek”

Cel mai bun film strain:

“Ajami” Israel, “El Secreto de Sus Ojos” Argentina, “The Milk of Sorrow” Peru,  “Un Prophète” France, “The White Ribbon” Germany

Cel mai bun scenariu original:

“The Hurt Locker” – Mark Boal, “Inglourious Basterds” – Quentin Tarantino, “The Messenger” - Alessandro Camon & Oren Moverman, “A Serious Man” - Joel Coen & Ethan Coen, “Up” - Bob Peterson, Pete Docter, Story by Pete Docter, Bob Peterson, Tom McCarthy

Cel mai bun scenariu adaptat:

“District 9” – Neill Blomkamp and Terri Tatchell, “An Education” -Nick Hornby, “In the Loop” -Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche, “Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire” – Geoffrey Fletcher, “Up in the Air” – Jason Reitman and Sheldon Turner

Prin urmare, sunteti invitatii nostri la ceremonia premiilor Oscar din 7 martie 2010, unde va puteti alege proprii castigatori, puteti antrena discutii si pariuri, puteti zambi sau plange (desi am auzit ca anul acesta nu este voie la plansete) alaturi de protagonisti!

Jovi

Editor Principal, Filme-carti.ro

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.