Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Manifestari dedicate aniversarii a 40 de ani de Francofonie

Ministerul Afacerilor Externe organizeaza, in perioada 15 – 23 martie 2010, impreuna cu partenerii sai francofoni, o serie de manifestari cu caracter cultural, artistic si de diplomatie publica, atat in tara, cat si in strainatate, pentru a marca  Ziua Internationala a Francofoniei (20 martie). Sarbatoarea de anul acesta are o dubla semnificatie, implinindu-se 40 de ani de la crearea Organizatiei Internationale a Francofoniei.

La Bucuresti, MAE  in colaborare cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National organizeaza prezentarea in limba franceza a piesei de teatru „Buzunarul cu paine”, a dramaturgului Mihai Visniec, pe data de 16 martie la Teatrul Nottara, in interpretarea artistilor Oana Pellea si Mihai Sandu Gruia. Evenimentul va fi precedat de alocutiunea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi si de ceremonia inmanarii atestatelor de absolvire a cursurilor organizate in cadrul „Planului multianual de formare in limba franceza a functionarilor publici”.

Vor participa membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai mediului universitar si academic, parteneri institutionali si din mediul privat, studenti, elevi.

Aceeasi piesa de teatru va fi prezentata si la Chisinau pe 27 martie, pe scena Teatrului National Mihai Eminescu, in cadrul acelorasi manifestari dedicate Francofoniei. Sunt invitate personalitati ale vietii culturale, artistice si academice din Republica Moldova si reprezentanti ai corpului diplomatic.

Tot la Bucuresti, MAE organizeaza, la 23 martie, impreuna cu o serie de ambasade si reprezentante francofone, Simpozionul cu tema „Cea de-a 40-a aniversare a Francofoniei – diversitatea in serviciul pacii”, cu participarea unor importante personalitati din Romania si din alte tari membre ale Francofoniei. Simpozionul reprezinta un cadru de dezbatere si de reflectie cu privire la evolutia si dinamica
Francofoniei pe parcursul celor patru decenii de existenta, precum si asupra perspectivelor sale  de viitor.

In paralel, in afara granitelor, peste 50 de misiuni diplomatice ale Romaniei din tari francofone vor contribui la marcarea Francofoniei, prin organizarea de concerte, spectacole, expozitii, donatii de carte, conferinte, prelegeri, seri culturale, proiectii de film si prin implicarea in diverse evenimente organizate in colaborare cu alte ambasade francofone din lumea intreaga: concursuri, festivaluri ale filmului francofon, targuri traditionale, standuri de prezentare a tarii etc.

Printre cele mai semnificative evenimente ale MAE in strainatate amintim:

•    Simpozionul international „La confluenta a doua culturi: Lupascu astazi” , organizat la Paris de Delegatia Permanenta a Romaniei pe langa UNESCO la 24 martie, in parteneriat cu Asociatia Romano-Franceza si Cercul de Studii si Cercetari din Paris, la care vor participa reprezentanti ai mediului academic, universitar si diplomatic din Romania, Belgia, Elvetia si Franta.

•    Concertul de muzica clasica al artistilor Clara Cernat si Thierry Huillet, organizat la Bruxelles, la data de 15 martie, prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

•    Seara culturala romaneasca la Canberra, Australia, in cadrul careia va sustine un recital la pian artista Cornelia Dragusin si asigurarea unui stand de prezentare a Romaniei in cadrul Festivalului cultural francofon organizat la Old Bus Depot Market, Canberra.

•    Conferinta pe tema Francofoniei in Romania, sustinuta de profesorul Radu Toma de la Universitatea Bucuresti in cadrul manifestarilor « Fenêtre sur la Roumanie”, organizate in Cipru de Universitatea din Nicosia. Totodata, se vor face proiectii de filme romanesti, sub denumirea „Noul val al cinematografiei romanesti”.

•    Seara muzicala (21 martie) in centrul careia se va afla recitalul sopranei Johanna Rusu, ce va fi acompaniata de pianistul Ciprian Oloi, la sala Gérard Philipe a Institutului Francez din Rabat, Maroc.
Pentru alte detalii legate de implicarea si rolul Romaniei in Francofonie, dar si pentru calendarul complet al actiunilor organizate de MAE puteti accesa sectiunea „Francofonia in Romania”, la adresa http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=42571.

Informatii suplimentare

Ziua Internationala a Francofoniei este sarbatorita in fiecare an la data 20 martie si este dedicata limbii franceze si promovarii solidaritatii si cooperarii dintre statele francofone.

In 2010, ziua de 20 martie are o semnificatie deosebita marcand 40 de ani de la crearea, la Niamey, in Niger, a Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica, actuala Organizatie Internationala a Francofoniei.

Romania este un membru activ al OIF si se alatura, in fiecare an, statelor francofone de pe toate cele cinci continente, pentru a celebra, cu prilejul zilei de 20 martie, bogatia si diversitatea lumii francofone.

Sarbatorirea Zilei Internationale a Francofoniei reprezinta o ocazie pentru consolidarea relatiilor de prietenie intre statele francofone si pentru evidentierea bogatiei si diversitatii expresiilor culturale la nivelul statelor si guvernelor membre ale OIF.

Sursa: mae.ro

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.