Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Ziua Independentei SUA

4 iulie - Ziua Independentei SUA

Daca razboiul troian a inceput din cauza unei femei, conflictele europene devenind inca de atunci tributare expresiei « cherchez la femme », trebuie stiut ca factorul detonator al razboiului revolutionar american impotriva Marii Britanii a fost un...impozit pe ceai.

Si de aici pana la iesirea totala de sub influenta Coroanei nu au mai fost decat cativa pasi.

Cel mai important dintre ei ramane, bineinteles, semnarea Declaratiei de Independenta.

« Viata, libertate si cautarea fericirii » -la 4 iulie 1776, in cadrul Congresului Continental, cele 13 colonii ale Marii Britanii in America de Nord( Virginia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Georgia, Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey, New York, New Hampshire, Massachusets, Rhode Island si Connecticut) obtineau drepturi inalienabile.

Declaratia, redactata de Thomas Jefferson, afirma, pe langa independenta statelor respective, faptul ca toti oamenii sunt creati egali, fiind prima oara cand intr-un document de acest tip apare ideea ca oamenii au drepturi prin simplul fapt ca sunt oameni.

Totodata, in acest moment se naste si doctrina drepturilor omului, statuandu-se ideea contractului social si dreptul oamenilor la revolutie.

De atunci, ziua de 4 iulie a ramas in istoria Statelor Unite ale Americii ca simbol al democratiei si al unitatii in diversitate.

In fiecare an, America isi sarbatoreste cu fervoare dezlegarea univoca de patria-mama prin manifestari in care sunetele, culorile si exaltarea oamenilor se ingemaneaza pentru a transmite sentimentul inefabil al libertatii.

Salvele de tun, artificiile, clinchetul clopotelor, toast-urile au ramas, inca de cand au fost folosite pentru prima data in 1777 in Philadelphia, elemente definitorii ale festivitatii dedicate Zilei Independentei.

In 2007, ziua de 4 iulie a fost marcata de ceremonii de obtinere a cetateniei americane, 1000 de persoane depunand juramantul in Walt Disney World, Florida.

Anul acesta, in Bucuresti, manifestarile aferente Zilei Independentei vor avea drept consecinta inchiderea traficului rutier pe soseaua Kisselef, intre Piata Arcului de Triumf si strada arhitect Ion Mincu, restrictiile fiind valabile in intervalul orar 17.30-20.30.

Daca americanii au demonstrat lumii ca intotdeauna exista un drum catre libertate si independenta, in Bucurestiul anului 2008, la 232 de ani de la semnarea Declaratiei, acest drum trece prin Kisselef.

 

Alexandra Munteanu - Ambasada.ro

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.