Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Cinci titluri must see la Anim'est

Cinci titluri must see in Competitia de Lung metraj la Anim'est 2010

Franta, Italia, Norvegia, Columbia, Japonia si Serbia sunt tarile din care provin in acest an cele cinci titluri care vor concura la cucerirea Premiului Anim'est 2010 pentru Cel mai bun Lung Metraj, oferit de Estenest si Toon Boom. Selectia competitiei dedicate filmelor de lung metraj este anul acesta mai variata stilistic decat niciodata, amestecand filme premiate la festivaluri importante sau mai putin cunoscute, proiectate in premiera in Romania: epice, sci-fi, de actiune si experimentale.

Los extraños presagios de León Prozak / The Mysterious Presages of León Prozak (r. Carlos Eduardo Santa, Columbia, 2009), selectionat la cel mai prestigios festival de film de animatie din lume – Annecy, este primul film sud-american selectionat in Competitia de Lung metraj Anim'est. Cel mai provocator si mai indraznet dintre cele cinci lung metraje, acesta spune, intr-o maniera socanta si indrazneata, povestea lui León Prozak, cel care ajunge sa ii imprumute propriul cap lui Mefistofel, pentru niste numere de acrobatii de circ. Secventele filmului reprezinta animatii ale diferitilor artisti plastici si un omagiu adus placerii de a picta. Picturile animate abordeaza subiecte diverse, de la politica la erotism, exprimand viziuni-soc asupra lumii.

O alta prezenta inedita in competitia Anim'est este cea a filmului sarbesc Edit and I / Technotise - Edit i ja (r. Aleksa GajiƦ, 2009), primul film de animatie – lung metraj produs intr-o tara balcanica in ultimii ani si, bineinteles, prima pelicula care reprezinta Serbia intre cele cinci lung metraje concurente la Premiul pentru Cel mai bun lung metraj. Un Sci-Fi – action movie, Edit and I poarta spectatorii in Belgradul anului 2074, in care Edit, studenta la psihologie, apeleaza la un dealer care ii implanteaza un chip ce o va ajuta sa retina tot ce vede, pentru a putea lua un examen pe care il picase de mai multe ori. Edit incepe, insa, sa piarda controlul asupra a ceea ce i se intampla. In corpul ei apare o entitate paralela. Regizorul Aleksa  GajiƦ este unul dintre invitatii-cheie ai Anim'est in acest an, el urmand sa explice regizorilor romani, precum si celor provenind din tari balcanice, prezenti la Bucuresti, cum a reusit sa realizeze un lung metraj de animatie intr-un climat economic si legislativ nu tocmai favorabil.

Japonia revine in Competitia Anim'est, dupa ce, in 2009, mult-discutatul Piano Forrest si-a adjudecat Premiul pentru Cel mai bun Lung Metraj. Castigatorul Premiului Academiei Japoneze de Film pentru Cel mai bun film de Animatie si al aceluiasi premiu la prestigiosul Festival de Film de la Sitges, Summer Wars / Sama wôzu (r. Mamoru Hosoda, 2009) reprezinta tara cu cea mai mare productie de film de animatie din Asia pe ecranele de la Anim'est. Un film delicat si sincer despre puterea legaturilor de familie, supuse unor amenintari grave, Summer Wars porneste de la povestea lui  Keiji Koiso, elev in clasa a unsprezecea si un geniu al matematicii. El accepta o slujba de vara in familia lui Natsuki, pe care o place in secret. La sosire, afla ca se pregateste o reuniune de familie cu ocazia celei de-a 90-a aniversari a capului familiei, Sakae, in fata careia Keiji trebuie sa joace rolul de logodnic al lui Natsuki. Intre timp, incercarea lui de a rezolva o ecuatie de matematica produce coliziunea dintre Pamant si o lume paralela, care va avea repercusiuni neasteptate asupra familiei sale „adoptive”.

Un alt titlu ce are la activ multe selectii la festivaluri importante de film, precum cele de la Annecy sau Stuttgart, este  Kurt Turns Evil / Kurt blir grusom (r. Rasmus A. Sivertsen, Norvegia, 2008), lung metrajul care spune, cu un umor irezistibil, povestea emotionanta a lui Kurt, un tip inteligent si unul dintre cei mai buni soferi de motostivuitor din port. Acesta isi face meseria foarte bine, dar nu toata lumea il apreciaza asa cum s-ar cuveni. Intr-o zi, cineva ii spune ca doctorii sunt mai importanti decat soferii de motostivuitor, ceea ce-i zdruncina increderea de sine si-l face sa-si doreasca sa devina cineva. Cu timpul, insa, Kurt se inraieste tot mai mult iar ambitia lui are consecinte dintre cele mai imprevizibile si mai absurde pentru cei din jur.

Filmul franco-italian Eleonore’s Secret / Kerity, la maison des contes (r. Dominique Monféry, 2009) completeaza mix-ul Competitiei de Lung metraj de la Anim'est 2010 cu o doza de epic animat clasic, infatisand povestea lui Natanaël, care are sapte ani si inca nu stie sa citeasca. Familia lui primeste mostenire de la o matusa excentrica o casa si o colectie de carti. Nal descopera cum cartile sunt adapostul tuturor eroilor din literatura pentru copii, iar el trebuie sa le apere, pentru ca, daca parasesc biblioteca, odata cu ele dispar si povestile lor.  

Cele cinci lung metraje din Competitia Anim'est 2010 vor fi urmarite si premiate de un juriu alcatuit din criticul de film roman Mihai Chirilov; regizorul italian de film de animatie Simone Massi; Phil Mulloy – unul dintre cei mai de succes regizori britanici de animatie independenta ai ultimelor decenii; regizoarea portugheza Regina Pessoa; si regizorul olandez, castigator al Trofeului Anim'est in 2009, Erik van Schaaik.

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociatia Estenest, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Ogilvy.

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.