Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

14 Iulie - Ziua Frantei

Bastilia a fost naruita fizic - la 14 iulie 1789 - ca monument al prizonieratului, pentru a renaste din propriile-i ramasite ca simbol al eliberarii de sub Vechiul Regim (monarhia Bourbonilor), al libertatii.

Fraternitatea si egalitatea au venit mai tarziu, odata cu publicarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului in 26 august acelasi an, proclamandu-se atunci libertatea de exprimare, a religiei si dreptul cetatenilor de a lua parte la guvernare.

Dar ceea ce pe 14 iulie 1790 (cand Franta devine, pentru scurta vreme, monarhie constitutionala) s-a numit « Sarbatoarea Federatiei » reprezinta singurul moment dintr-o perioada de 90 de ani in care caderea Bastiliei a fost comemorata public. Pana cand, in 1880, ziua in care « poporul a fost mai puternic decat regele » e declarata sarbatoarea nationala a Frantei.

Si de atunci, deviza « liberté, égalité, fraternité » nu mai reverbereaza in sufletele francezilor, amintindu-le de o descatusare irevocabila din chingile tiraniei decat daca e asociata cu o alta triada : baluri, defilari, focuri de artificii.

Si daca in 1789 parizienii luptau pentru abolirea celor trei stari in care era impartita populatia (cler, nobilime, taranime), in fiecare 14 iulie, in Franta exista o singura stare : exaltarea.

De a fi cu adevarat liber. Si, mai presus de toate, de a fi francez.

Fiind o sarbatoare inchinata ideii de libertate, in timp, a devenit o traditie pentru presedintii tarii ca, de ziua nationala, sa acorde gratieri colective detinutilor din penitenciare, in fiecare an aproximativ 3000 de persoane beneficiind de clementa sefilor statului.

De asemenea, pe 14 iulie, cetatenilor de rand le erau anulate amenzile de parcare.

In 2007 insa, odata cu venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy, aceasta traditie a luat sfarsit, presedintele refuzand sa urmeze exemplul predecesorilor sai.

Asadar, anul acesta, manifestarile dedicate zilei nationale vor include deja celebra defilare a trupelor militare de-a lungul bulevardului Champs-Elysées din Paris, obisnuitele baluri (dintre care cel mai cunoscut este « Balul Pompierilor ») si spectaculoasele focuri de artificii.

Acum 219 ani, caderea unei inchisori in care se aflau doar 7 prizonieri a zguduit Europa, seismul ideologic provocat de Revolutia Franceza niveland discrepantele dintre oameni, asezand batranul continent pe fagasul libertatii si al egalitatii.

La 14 iulie 2008, Franta se va cutremura din nou...in dansuri frenetice, in jocuri fascinante de lumini, in explozii de culoare, in vibratii sonore.

Chapeau !

Alexandra Munteanu - Ambasada.ro

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.