Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

1 decembrie 2008 - 90 de ani de la Marea Unire

1 Decembrie 2008- 90 de ani de la Marea Unire


Acum 90 de ani, la 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia alcatuita din 1228 delegati adopta o Rezolutie prin care era proclamata unirea tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca cu Romania, incheind astfel cu succes sirul de eforturi de intregire statala care a marcat intregul an 1918.


Pe langa reprezentantii celor 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate romanesti si delegatii consilierilor, ai societatilor culturale romanesti, ai scolilor medii si institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriasi, ai Partidului Social-Democrat Roman, ai organizatiilor militare si ai tinerimii universitare, la Alba Iulia s-au adunat peste 100.000 de persoane venite din toate colturile Ardealului si Banatului. Si au fost astfel cu totii martori ai implinirii unui ideal: al unirii, al egalitatii, al libertatii, al infratirii dintre romani, care tocmai ce trecusera prin experienta traumatizanta a Primului Razboi Mondial.


Rezolutia votata in unanimitate la ora 12 in data de 1 decembrie, citita in cadrul Adunarii Nationale de Vasile Goldis, proclama deplina libertate pentru toate popoarele conlocuitoare si dreptul acestora de a fi reprezentate la guvernarea tarii, proportional cu numarul cetatenilor, libertate si autonomie confesionala, un regim democratic care presupunea votul obstesc, direct, egal si secret pentru femeile si barbatii cu varsta de peste 21 de ani, libertatea presei, cea de asociere si de expresie, o reforma agrara radicala, precum si drepturi egale pentru muncitorimea industriala.

In 1990, dupa ce Revolutia din 1989 a pus capat regimului communist sub care Romania a stat vreme de 41 de ani, presedintele Ion Iliescu promulga, la 31 iulie, o lege prin care ziua de 1 decembrie era declarata sarbatoarea nationala a tarii.
Astfel, de 18 ani incoace, la 1 decembrie, romanii comemoreaza infaptuirea Marii Uniri, eveniment care a schimbat in totalitate destinul Romaniei si a pus temelia traiectului istoric pe care tara l-a urmat pentru a ajunge ceea ce este astazi, amintindu-si de cei carora le datoreaza materializarea unui ideal si implinirea celei mai puternice dorinte colective: Stefan Cicio Pop, Vasile Goldis, I.I.C Bratianu si Iuliu Maniu.

In 2008, la implinirea a 90 de ani de la Unire, Romania se pregateste din nou de sarbatoare. Guvernul tarii si-a propus cu aceasta ocazie sa ofere 12.000 de pachete promotionale cuprinzand, printre altele, un album de prezentare a istoriei Romaniei, CD-uri cu muzica populara instrumentala caracteristica regiunilor istorice ale tarii noastre si un DVD cu scurt-metraje reprezentative cinematografiei romanesti, parlamentarilor, oficialitatilor guvernamentale si personalitatilor publice din tarile vecine, prin intermediul misiunilor diplomatice ale Romaniei din statele mebre UE.


Alba Iulia, orasul Marii Uniri, va sarbatori ziua nationala a Romaniei prin spectacole de muzica populara, expozitii de fotografie, defilari militare, concerte, targuri, festivaluri si focuri de artificii. Aici, manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la Unire, numite Serbarile Unirii, se vor desfasura de-a lungul a 20 de zile, intre 11 noiembrie (deschiderea festiva) si 7 decembrie.


Cat despre capitala tarii, Bucurestiul va gazdui si anul acesta o parada militara ce se va desfasura in zona Arcului de Triumf, in cadrul careia vor defila blocuri de parade apartinand fortelor Armatei Romane, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza.


Desi aproape un secol s-a scurs de atunci, Marea Unire din 1 decembrie 1918 a ramas pana astazi cel mai important eveniment din istoria Romaniei, marcand momentul in care egalitatea, libertatea si unitatea au devenit apanajul tuturor romanilor, aflati incepand cu acea zi sub obladuirea unui stat intregit.


In 2008, la 90 de ani de la Unire, romanii de pretutindeni sarbatoresc ziua nationala pentru a 18-oara, amintidu-si de momentul care le-a trasat un alt destin, care a asezat tara pe fagasul democratiei si care a pus bazele Romaniei de astazi.

 

Alexandra Munteanu -  Ambasada.ro

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.