Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Program de cooperare intre Romania si Mexic

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca in data de 3 decembrie, la Ciudad de México a fost semnat programul de cooperare in domeniile culturii, educatiei, tineretului si sportului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite Mexicane, care va ramane in vigoare pana in 2011.

Semnatarii documentului au fost Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Mexic, Manuela Vulpe, si Directorul General pentru Afaceri Culturale din cadrul Secretariatului pentru Relatii Externe al Statelor Unite Mexicane, Alberto Fierro Garza.

Programul de cooperare, intrat in vigoare la data semnarii, va ramane valabil pana la 31 decembrie 2011, urmand ca Ministerele de Externe ale celor doua tari sa stabilesca de comun acord o data si un loc pentru o noua intalnire in 2012, in cadrul careia obligatiile stipulate in program vor fi continuate. Reuniunea va marca cea de-a II-a sesiune a Comisiei Mixte romano-mexicane.

Programul prevede, printre altele, organizarea in Romania, in anul 2010, a unor evenimente care sa celebreze momente semnificative din istoria Mexicului, precum sarbatorirea a 200 de ani de la declansarea luptei de independenta a tarii si 100 de ani de la Revolutia mexicana. Totodata, in 2010 se vor implini si 75 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Mexic.

In ceea ce priveste domeniul artei si culturii, programul de cooperare presupune colaborari in materie de arheologie, antropologie, patrimoniu cultural, festivaluri internationale, arte vizuale si muzee, muzica, arte scenice, cinematografie, promovare editoriala si a lecturii, traduceri si difuzare de opere literare ale autorilor mexicani si romani.

Cat despre domeniul educatiei, au fost stabilite proiecte referitoare la invatamantul general si elementar, invatamantul superior si cooperarea academica, mobilitatea stiintifico-academica, formarea resurselor umane, difuzarea si invatarea limbilor straine, studiile diplomatice si relatiile internationale.
Mai mult, programul va urmari cooperarea dintre cele doua tari in domeniul arhivelor, radioului, televiziunii, proprietatii intelectuale, tineretului, educatiei fizice si sportului.

Programul semnat la data de 3 decembrie face parte dintr-o serie de astfel de documente de cooperare intre Romania si Mexic, precum „Acordul de colaborare dintre Ministerul Economiei si Comertului din Romania si Ministerul Economiei din Statele Unite Mexicane asupra relatiilor economice bilaterale” (semnat la 22 ianuarie 2007) si „Programul de cooperare bilaterala in domeniul sportului intre Romania si Mexic”, semnat la 4 decembrie 2007.

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.