Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Alerta maxima in Franta

Autoritatile de la Paris au întarit masurile de securitate, dupa descoperirea unor explozibili în magazinul parizian Printemps. Peste 2.500 de politisti si jandarmi supravegheaza marile magazine, garile si aeroporturile din Paris. Efectivele fortelor de ordine au fost suplimentate.

La o zi dupa ce o grupare necunoscuta – Frontul Revolutionar Afgan – a anuntat ca a amplasat cinci dispozitive cu explozibil în cunoscutul magazin Printemps din centrul Parisului, autoritatile franceze au intrat în alerta.

Michele Alliot-Marie, ministrul de Interne, a anuntat întarirea efectivelor de politisti si jandarmi din jurul marilor magazine cu 500 de persoane, respectiv un total de 2.500 de persoane pentru garantarea securitatii în perioada Sarbatorilor.

La randul sau, seful politiei din Paris, Michel Gaudin, a suplimentat dispozitivul exceptional al functionarilor în civil si în uniforma în toata regiunea Ile-de-France.

În acelasi timp, aproximativ 1.500 de agenti, majoritatea politisti de proximitate, au fost mobilizati pentru a garanta securitatea în Halles, pe Champs-Elysee, în jurul garii Montparnasee si în cartierele de lux din Piata Vendome si pe Avenue Montaigne. Masuri similare au fost luate si la Marsilia, Lyon sau Lile.

Pe de alta parte, pana la 18 ianuarie, în cartierul unde se afla marile magazine de pe bulevardul Haussmann vor fi marite patrulele, în timp ce un camion va fi transformat în comisariat mobil, care va fi ajutat de 630 de politisti din noua unitati ale Companiei nationale de securitate.

“Pista islamista”, incerta

În acest context, politia si jandarmeria s-au întalnit ieri la Ministerul de Interne cu reprezentantii marilor magazine, ai transporturilor publice si ai aeroporturilor din Paris.

Mobilizarea autoritatilor franceze vine dupa descoperirea, marti dimineata, a unor explozibili în marele magazin Printemps din capitala.

Actul a fost revendicat, într-o scrisoare transmisa AFP, de gruparea Frontul Revolutionar Afgan, care cere retragerea trupelor franceze din Afganistan. Expertii si oficialii din Hexagon pun însa sub semnul întrebarii originea islamista a misterioasei revendicari.

Un judecator antiterorism a explicat, sub acoperirea anonimatului, ca textul revendicarii nu seamana cu unul obisnuit al gruparilor islamiste. El a precizat ca exista cel putin patru elemente discordante. “Nu exista nicio referire la un text religios. Iar teroristiii gandesc si actioneaza în termeni religiosi.

Toate documentele, CD-urile, DVD-urile, casetele pe care le avem în dosarele de terorism sunt, în proportie de 90%, texte religioase”, a afirmat expertul.

La randul sau, Herve Morin, ministrul Apararii, a declarat ca frazeologia si dialectica nu este cea a miscarilor teroriste islamiste. Hervé Morin a mai afirmat ca incidentul de la Printemps nu pune sub semnul întrebarii misiunea celor 2.800 de militari francezi aflati în prezent în Afganistan.

“Filiera afgana”, dezmembrata

Alerta declansata în centrul capitalei nu a fost singurul eveniment care a provocat îngrijorare la Paris. sapte persoane suspectate ca au legaturi cu „miscarea jihadista“ au fost arestate în capitala Frantei.

Surse oficiale au precizat ca Directia Generala de Informatii Interne si Sectiunea Antiterorism din Paris, care se ocupa de acest dosar, au arestat „un tanar francez convertit la islam“ si sase membri ai anturajului sau.

Cei sapte sunt suspectati ca apartin sau cel putin ca frecventeaza „miscarile islamiste radicale“, în special pe cea „jihadista“.

Presa franceza afirma ca cei sapte islamisti ar avea legaturi cu o filiera de recrutare a combatantilor pentru Afganistan. Operatiunea expertilor francezi a avut loc dupa o serie de arestari efectuate în Belgia la sfarsitul saptamanii trecute, unde 14 militanti au fost retinuti.

 Atractia turistilor

Situat în centrul Parisului, magazinul Printemps Haussmann, unde au fost gasite dispozitivele cu explozibil, atrage zilnic 100.000 de clienti, dintre care un sfert turisti.

Situat pe Bulevardul Haussmann, într-un cartier comercial si turistic, magazinul se întinde pe o suprafata de aproape 48.000 de metri patrati. Magazinul se afla alaturi de concurentul sau istoric, Galeriile Lafayette.

 

Sursa: Adevarul

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.