Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Romanii vor putea munci in continuare in Spania

Consiliul de Ministri al Spaniei a decis vineri ca nu va prelungi moratoriul care restrictiona dreptul la munca muncitorilor romani si bulgari.

Moratoriul va fi ridicat de la 1 ianuarie 2009, întrucat guvernul considera ca romanii vor prefera sa munceasca în tara lor de origine, unde s-a înregistrat o crestere economica.

 În luna iunie, se va întocmi un studiu, pentru a se evalua efectele acestei decizii.

„Ne bucuram ca moratoriul nu va fi prelungit si ca romanii vor lucra legal în Spania si vor avea drepturi egale cu spaniolii”, ne-a declarat Maria Ligor, ambasadoarea Romaniei la Madrid.

Vestea a fost primita cu bucurie si de comunitatea romaneasca din Spania. „Neprelungirea moratoriului a fost o mare surpriza.

Din datele pe care le aveam, reiesea faptul ca Spania nu va permite liberul acces pe piata muncii, din cauza crizei economice”, spune Gheorghe Gainar, presedintele Asociatiei Culturale din Alcala de Henares.

Reactii optimiste

„Ne bucuram ca romanii vor putea munci legal în Spania, deoarece de anul trecut luptam pentru obtinerea acestui drept. Chiar saptamana trecuta, Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) a înmanat administratiei spaniole un manifest, în care se cerea ridicarea moratoriului”, ne-a spus Daniel tecu, presedintele FADERE.

În prezent, peste 300.000 de romani muncesc la negru în Spania. „Am sarbatorit cu prietenii ridicarea moratoriului, deoarece voi putea cotiza pentru serviciile sociale si drepturile mele vor fi recunoscute”, ne-a marturisit Gabriel Mitroi (28 de ani), muncitor la negru în constructii.

„Eu si sotul meu am asteptat cu nerabdare ridicarea moratoriului, pentru a face un împrumut de casa. Muncim de trei ani la negru si bancile nu ne dadeau împrumutul”, spune Roxana Balan (32 de ani), ospatarita la Madrid.

ISTORIC

Potrivit acordurilor de adeziune la UE, romanii au avut restrictii pe piata muncii din Spania în 2007 si 2008. Perioada putea fi marita cu trei ani si la nevoie cu alti doi ani.

 

Sursa: Adevarul

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.