Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Slovacia a adoptat moneda Euro

Euro a devenit la 1 ianuarie 2009 unitatea monetara nationala a Slovaciei, devenind cea de-a 16 tara si prima din fostul bloc sovietic al Europei de Est care intra in zona Euro.
 Dupa o perioada de tranzitie de 16 zile, în care vor putea fi folosite ambele monede, coroana slovaca va iesi din circuitul monetar, insa preturile vor fi afisate in ambele monede pana la sfarsitul anului 2009.

Data marcheaza 10 ani de la lansarea monedei euro în 11 tari, care si-au pastrat în paralel moneda nationala pana la începutul anului 2002. Grecia a adoptat moneda euro în 2001, fiind urmata de Slovenia în 2007 si de Malta si Cipru, în 2008. Pentru a intra în zona euro, tarile trebuie sa îsi reformeze politicile economice si fiscale, pe parcursul mai multor ani.

Schimbarea unitatii monetare nu înseamna doar înlocuirea monedelor si bancnotelor aflate în uz. În cazul Slovaciei, trecerea la euro a necesitat pregatiri tehnice meticuloase atat din partea autoritatilor, cat si a întreprinderilor. Pentru distribuirea noii monede si retragerea coroanei a fost nevoie de importante actiuni de planificare din punct de vedere logistic.

De-a lungul ultimelor 10 luni, consumatorii si comerciantii slovaci au primit informatii despre aceste schimbari prin intermediul unei campanii desfasurate de autoritatile slovace. Aceasta a raspuns, de asemenea, temerilor referitoare la eventuala crestere a preturilor pe durata trecerii la moneda euro. Un sondaj efectuat recent arata ca slovacii se simt acum pregatiti si ca sunt mai putin îngrijorati de cresterea preturilor.


Trecerea la moneda euro va fi monitorizata îndeaproape, atat de catre guvernul slovac, cat si de UE. Vor fi efectuate sondaje zilnice, care sa reflecte evolutia schimbarilor, iar Comisia îsi va prezenta raportul de evaluare în primavara anului 2009.Pentru a tine sub control preturile, guvernul supravegheaza atent costurile energiei. Astfel, pretul gazului natural va ramane neschimbat în 2009, ca si cel al apei. Energia electrica se va scumpi cu doar 0,11%.

Economia Slovaciei, axata, în principal, pe industria auto si electronica, a rezistat pana în prezent crizei financiare, înregistrand o crestere de 7% în trimestrul al treilea, unul dintre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare din Europa.

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.