Ambasada.ro
toate articolele
2
1
 
Bucuresti
 
UTC

Convertor valutar

Suma
Din
In
Modul oferit de Curs.financiar.ro

Newsletter

 

Elvetia: Acordul de libera circulatie a persoanelor - extins si pentru romani

In data de 8 februarie, Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca Acordul asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE a fost extins si la Romania si Bulgaria, prin votul pozitiv acordat de electoratul elvetian, fapt care da nastere unor noi oportunitati de diversificare si intarire a relatiilor Elvetiei atat cu Uniunea Europeana, cat si cu tara noastra.


In momentul de fata, relatiile romano-elvetiene isi au fundamentul in acordurile dintre Elvetia si Uniunea Europeana, care au pus bazele cooperarii dintre cele doua tari la nivel economic si politic.


In ceea ce priveste votul exprimat duminica de catre cetatenii elvetieni, Ministerul Afacerilor Externe a afirmat ca acesta reprezinta optiunea poporului elevetian pentru securitate economica si sociala, precum si dovada unei disponibilitati de a coopera cu Uniunea Europeana si statele membre.
Totodata, MAE si-a exprimat opinia conform careia Acordul asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE si extinderea lui la Romania si Bulgaria va pune bazele unor noi legaturi de colaborare intre cele doua tari.


De-a lungul campaniei ce a precedat referendumul pentru a prelungi Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE si a-l extinde la Romania si Bulgaria, formatiunile de factura populista din Elvetia s-au opus votului pozitiv, considerand ca pe fondul actualei crize economice, somajul in randul cetatenilor elvetieni reprezinta o amenintare iminenta.


Formatiunea xenofoba numita Uniunea Democratica de Centru (UDC), pentru a-si exprima cat mai clar pozitia fata de subiectul referendumului, a folosit o reprezentare simbolica ce a luat forma unor imagini ale unor corbi ciugulind din harta Elvetiei pentru a scoate in evidenta faptul ca romanii si bulgarii sunt o amenintare pentru locurile de munca ale elvetienilor.


La randul sau, Guvernul elvetian a pus in lumina importanta vitala a Acordului in ceea ce priveste domeniul economic, evidentiind ca datorita parteneriatului dintre Elvetia si UE au fost create, incepand din anul 2004, 250.000 de locuri de munca in tara.


Mai mult, cetatenilor elvetieni le-a fost adus la cunostinta faptul ca pronuntarea impotriva prelungirii Acordului ar atrage dupa sine anularea altor acorduri semnate intre Elvetia si UE.


Acordul asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, semnat in anul 1999, este asociat unui numar de alte sase masuri care permit liberul schimb intre statele membre UE si Elvetia si contine o clauza care stipuleaza ca respingerea unuia dintre acorduri presupune implicit anularea celorlalte.

Totodata, Bruxelles-ul a informat ca in cazul in care Elvetia ar fi votat impotriva prelungirii Acordului, aderarea tarii la Spatiul Schengen ar fi fost de asemenea anulata, desi aceasta face parte dintr-un set distinct de acorduri.

Sursa: Ministerul Roman al Afacerilor Externe

     
 
Ambasada    Ambasade in Romania    Ambasadele Romaniei in lume    Legislatie    Contact    Inox
Copyright © 2006-2019 PrimeSpace www.primespace.ro. Toate drepturile rezervate.